Đukić Dejanović: Uslovi boravka u ustanovi “Zračak“ na evropskom nivou

0
903

ČAČAK – Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, izrazila je danas zadovoljstvo što je sav opredeljen novac za Centar za pružanje usluga socijalne zaštite “Zračak” u Čačku iskorišćen na pravi način.

Osobe koje imaju problem sa autizmom, koje su zaostale u razvoju ili su se od ranog detinjstva suočile sa problemom decije cerebralne paralize, ovde imaju uslove kakve verovatno nemaju više nigde i dalje van granica Srbije. Ono što smo imali prilike da vidimo u organizaciji njihovog života i rada, jeste model koji bi i drugi trebalo da primene – istakla je ona tokom posete Čačku.

Ono što je realnost u Čačku, kaže ona, jeste da su u blizini “Zračka” vrtić i osnovna škola.

I kad drugi govore o inkluziji treba da budu ovde u Čačku da vide šta znači prava inkluzija. Upravo na svoj opremi koja je instalirana, kada prođe epidemije korona virusa, videćete korisnike ustanove zajedno sa decom iz vrtića i iz osnovne škole i to je zapravo prava inkluzija – istakla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je rekla i da je veoma značajno to što u “Zračak” dolazi veliki broj korisnika, ali da će ubuduće to biti moguće i onima koje nema ko i kako da dovede.

Zato smo sredstva uložili, između ostalog ove godine, u transportno sredstvo koje je prilagođeno potrebama autističnog deteta, osobe sa dečijom cerebralnom paralizom – naglasila je ona.

Gradonačelnika Čačka Milun Todorović, izjavio je da je uloženo više od 24 miliona dinara kako bi “Zračak” dobio status Centra i mogućnost da se bavi socijalnom politkom.

Grad je u protekle dve godine zajedno sa Vladom Srbije uložio 110 miliona dinara za izgradnju fiskulturne sale za učenike škole ‘1. novembar’ i centra ‘Zračak’. Nastavljamo dalje, učinićemo sve da svim našim korisnicima sa teritorije Čačka, ali i okolnih opština, sa novim vozilom mnoga mesta učinimo dostupnim – naglasio je Todorović.

Prema njegovim rečima, radi se i na tome da se omogući celodnevni boravak za osobe sa invaliditetom i za sve korisnike kojima je ta usluga neophodna.

Direktorka “Zračka” Ana Jakovljević rekla je Centar dobio sportski teren i mini teretanu na otvorenom.

Opšte je poznato koliko je fizička aktivnost bitna za očuvanje zdravlja svakog pojedinca pa tako i osoba sa smetnjama u razvoju. Kroz fizičke aktivnosti oni stiču osećaj telesne celovitosti, zatim razvijaju motoričku spretnost, koordinaciju pokreta. Fizička aktivnost jako je bitno i za socijalizaciju naših korisnika, samim ti smanjuju se stres i napetost – objasnila je Jakovljević.

Izvor: MNA

Prethodni članakPotvrđena lista Stranke Rusa Srbije, evo ko su kandidati za odbornike u Čačku
Sledeći članakProf. Marković: GG “Čačak je naš“ insistiraće na rešavanju problema zagađenja Morave

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here