Dobra vest za vozače: Za manje prepravke na kolima neće više biti potreban novi tehnički pregled

1
3182

Među najavljenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima našao se i predlog Agencije za bezbednost saobraćaja koji bi mogao da donese lepe uštede vozačima.

Naime, za manje prepravke na vozilima neće više biti potreban novi tehnički pregled, kao ni potvrda proizvođača, najavio je za sajt Polovni automobili direktor Agencije Branko Stamatović.

Do sada je za prepravke automobila bilo neophodno da osim plaćanja same usluge i ispitivanja vozila, dobijete od proizvođača potvrdu o saobraznosti, ali i da uradite tehnički pregled kako biste takvo vozilo mogli da registrujete. Neki proizvođači za izdavanje potvrde naplaćuju tridesetak evra, dok se cena ovog papira kod nekih uvoznika naplaćuje čak i do 100 evra. Kad na to dodate cenu tehničkog pregleda, koja iznosi otprilike 50 evra, jasno je da krajnji iznosi za prepravke na vozilima nisu mali.

Sagledali smo kompletnu situaciju i odlučili da predložimo zakonsku izmenu, po kojoj za manje prepravke u koje spadaju zatamnjivanje stakala, ugradnja kuke, ugradnja zaštitne kabine ili rama na traktoru, ali i ispitivanje vozila za koja nisu poznati ili su pogrešno upisani tehnički podaci u saobraćajnoj dozvoli neće više biti potrebna potvrda od proizvođača, kao i tehnički pregled. Jednostavno, takvim prepravkama se ne narušava bezbednost vozila i drugih učesnika u saobraćaju, tako da smo želeli da vozačima smanjimo troškove koji nisu neophodni – kaže Stamatović.

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja zapravo će se omogućiti propisivanje bližih uslova da se ova oblast definiše i to kroz novi predlog Pravilnika o ispitivanju vozila.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja su trenutno na razmatranju u Vladi Srbije i očekuje se da bi uskoro mogle da se nađu na glasanju pred poslanicima u Parlamentu.

Izvor: Polovni automobili

Prethodni članakTežak poraz Čačka 94 od OKK Beograda
Sledeći članakBorac poražen od Mege, u narednom kolu biti ili ne biti protiv MZT-a

1 KOMENTAR

  1. SVI ODGOVORNI iz AMS I MGSI, nekoliko godina a odskora i direktor ABS Branko Stamatović i Ministar MGSI Goran Vesić, (od kako su postavljeni) te bivši direktori ABS Jasmina Milošević i Duško Pešić, te Ministri MGSI Tomislav Momirović i Zorana Mihajlović – direktno i bezobzirno krše ZOBS član 7. tačka 65., i PRAVILNIK O ISPITIVANJU VOZILA- član 2, tačka 8., – ne samo na moju štetu, nego na štetu stotina a moguće i hiljada drugih vlasnika vozila u Srbiji, koji zbog njihovog nazakonitog postupanja u vezi ZOBS-a i tog PRAVILNIKA, moraju svake godine pre tehničkog pregleda da skidaju dodatne elemente u tovarnim prostorima njihovih vozila (iako su demontažni te po tome to NIJE „PREPRAVKA VOZILA“), – ali ništa ne vredi, očigledno ove ljude NIŠTA ne može urazumiti, KATASTROFA ! EMAIL    sudkorup@gmail.com

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here