“Dobro je što hospitalizaciju zahteva samo 1,5 do dva odsto novozaraženih“

0
614

Virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma nepovoljna, s obzirom na veliki broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou, ali i dodala da je dobro što samo 1,5 do dva odsto slučajeva zahteva hospitalizaciju.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), ona je ocenila da i pored velikog broja novoinficiranih na dnevnom nivou, nije došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sistema.

Navodeći da omikron soj uglavnom daje blažu kliničku sliku, ona je navela da u slučaju lakših simptoma, treba ostati kod kuće i koristiti simptomatsku terapiju.

Obično su to niže temperature između 37 i 38 stepeni, treba uzimati lekove koji snižavaju temperaturu, vitaminske suplemente i pravilnu ishranu. To je prvi savet. Ukoliko simptomi ne prolaze za nekoliko dana, potrebno je sprovesti kompletnu dijagnostiku i dalji tretman u zavisnosti od nalaza – navela je članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Dodala je da stariji pacijenti koji imaju određene komorbiditete i koji nisu vakcinisani mogu i kod infekcije omikron sojem, da razviju težu formu bolesti.

I osobe koje su vakcinisane, mogu da budu inficirane, ali one koje su primile i buster doze, su dosta dobro zaštićene od samog oboljenja, ali nisu zaštićene od infekcije pa imaju asimptomatske ili blagu infekciju – navela je Jovanović.

Govoreći o predstojećim proslavama, ona je kazala da je medicinski deo Kriznog štaba za to da se ograniče javna okupljanja.

Ne znam da li ćemo uspeti da realizujemo taj zahtev. To je jedan od preduslova kako bi stali na rep ovog petog talasa – rekla je članica Kriznog štaba.

Izvor: Beta, RTS

Prethodni članakOve godine gradiće se još 13 dečjih igrališta, biće adaptirana i sala za boks u “Plavoj hali“
Sledeći članakSvaki treći testirani u Moravičkom okrugu pozitivan na koronu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here