“Dodatnih 100 evra mladima – najskuplja kupovina glasova u istoriji demokratije“

12
692

Vlast u Srbiji kupuje glasove za predstojeće izbore, podelom po 100 evra iz budžeta građanima starosti od 16 do 30 godina, što je klasična korupcija i populistička mera, ocenjuju ekonomisti.

Profesor FEFA fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević rekao je za Betu da će to biti najskuplje plaćeni glasovi u istoriji demokratije i da je to nastavak bacanja novca iz helikoptera i davanje “2.000 dinara za gospođu“ po principu Dragana Markovića Palme, mimo zakona i budžeta.

Prvih 100 evra mladima je podeljeno pre izbora, a sada je obećano još 100 evra, čime se želelo reći da se ‘donator’ ne šali. To će biti najskuplja kupovina glasova u istoriji demokratije, za razliku kada se oni plaćaju uljem ili šećerom. Istovremeno, to je i klasična korupcija – rekao je Radosavljević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će mladi od 16 do 30 godina dobiti još 100 evra državne pomoći krajem maja ili početkom juna, čime država, kako je rekao, “pokazuje da u vreme pandemije korona virusa može da podstakne dodatnu potrošnju i investicije, a time ekonomski rast podigne na viši nivo“.

Radosavljević je ocenio da je “obećanje nekompetentne i nenadležne osobe za budžet Srbije da mladim glasačima iz državne kase podeli po 100 evra, posle izbora, ako pobedi Srpska napredna stranka (SNS), čista korupcija“.

Tog novca nema u budžetu Srbije, već će država morati da se zaduži za te ‘prividne’ poklone, pa će građane to koštati 110 evra ako se obračuna kamata na taj dug, pod uslovom da je uzet na pet godina – rekao je Radosavljević.

Dodao je da je od prošle godine građanima, penzionerima i mladima podeljeno oko dve milijarde evra, a da se tim novcem moglo mnogo šta drugo izgraditi, između ostalog i infrastruktura ili uložiti u nauku i obrazovanje, a da bi se to višestruko vratilo mladima.

Jednokratna podela novca svim građanima neće im podići standard jer ga neće dobijati više meseci, tog novca sledećeg meseca po dobijanju ‘poklona’ neće biti. Osim toga, na taj način se urušava sistem socijalne zaštite, on je nepotreban kada se svima deli podjednako i kada se o tome odlučuje mimo institucija – rekao je Radosavljević.

Istakao je da bi racionalnije i adekvatnije bilo da je taj novac iskorišćen za uvođenje zagarantovane penzije jer u Srbiji oko 40 odsto penzionera ili oko 650.000 ljudi prima penziju nižu od 20.000 dinara.

U svakoj normalnoj, demokratskoj zemlji na takvu diskrecionu podelu novca osobe koja je nekompetentna i nenadležna za budžet, i još to radi pred izbore, skočilo bi Tužilaštvo na noge i organizacije koje se bave borbom protiv korupcije – rekao je Radosavljević.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da je podela po 100 evra mladima direktna kupovina glasova za parlamentarne i predsedničke izbore.

Čoveka sablažnjava takva direktna kupovina glasova. Iako je budžet stalno u deficitu, izdržaće i to, ali je to jeftino kupovanje glasova, a srazmerna je i vrednost onih koji treba da ih daju za te pare i onih koji ih kupuju – rekao je Madžar.

Dodao je da vlast podelom te novčane pomoći stavlja stranke u neravnopravan položaj, a kupovina glasova je gora od korupcije.

Država zbog tog finansijskog izdatka neće propasti, ali se na taj način ruše temelji nekog sistema koji treba da bude demokratija – rekao je Madžar.

Izvor: Beta

Prethodni članakNovo istraživanje: Ubedljiva prednost za koaliciju SNS-SPS, “Ujedinjena opozicija Srbije“ i “Moramo“ ukupno 21 odsto
Sledeći članakDr Dabić: U čačanskoj bolnici posao dobija 10 mladih lekara

12 KOMENTARA

  1. Prvo procitaj komentar…ja sam savetovao decu da uzmu 100 njihovih eura. Mnogo si nervozan… e -?- nekada je bolje cutati nego lupati. Pozdrav od seljaka penzionera

    • Pocecu bez direktnog obracanja da ne uvredim seljake penzionere ili Sumadince.Moje „lupetanje“ pocinjem sa malo istorije.Imali smo onog bravara Tita,dizao kredite koje i danas vracamo pa se proserav’o po celom svetu brodovima avionima letovalistima vilama itd.Za njm dodje ono kilavo predsednistvo pa nesrecni Milosevic,sankcije,hiperinflacija,rat.Sledeci onaj sto nije obavesten sto pomilova NATO zlocince pa onaj lepotan sto se izvinjavao sa njim premijer koga ubise njegovi pa bilo je tu biciklista,vinogradara pa guverner koji obeca 1000€ pa pojela maca.Svaki je otisao sa svojim delom kolaca.Na kraju bio je i „masinski mozak“ koji je zaduzivao a da nije ni gradio ni delio ali je zato punio svoje racune i dzepove.Na kraju je dosao neko sa velikim timom neko ko radi i gradi i deli i realno koga nemogu svi ceniti i postovati pogotovo oni koji su mnogo izgubili u mutnim radnjama.Izgradjeno ostaje pa time se mogu pravdat zaduzenja koja se naravno moraju vratiti.E na kraju o izborima:Ima tu dobrih i postenih kandidata ali sa malim sansama.Ima ko je unistio i ono malo vojske sto je ostalo,verovatno lepotan,Ima onaj koji u svom rodnom selu nece dobiti niti jedan glas.Mladima pa i svima ostalima savetujem da glasaju po savesti i za bolju Srbiju.Tebi licno savetujem glasaj za neku dobru povisicu ili neku vanrednu uplatu od bar 20000 hiljada naravno od tvojih i nasih para i da ih potrosis u zdravlju i veselju.Zivela Srbija.

  2. Ej botino ? Cim se potpisujes sa znakom pitanja pa ni sam ne znas sta si zato je tvoj -?- na mestu…a botino nije mi Vucic dao 20.000 hiljada i ko je on da daje pare iz budjeta to su nase pare! A zasto da se odreknem necega sto je moje? ps dosta ste pojeli sendvica od narodnih para…zbog svega toga cuti i uzivaj u svojoj gluposti…pozdrav za Fantoma

    • Ja se potpisujem kako ja hocu.Moje podatke zna onaj ko treba da zna a ne svaka smlata ovoga sveta.U glavama imate samo botove (iako sigurno neznate znacenje te reci),sendvice, parizere i slicno jer zakrzljali mozak nije u stanju da smisli nesto drugo.Uostalom u cemu je razlika izmedu potpisa znakom pitanja ili seljak penzioner kad oba obezbedjuju anonimnost.Kazete da su to vase pare i prihvatam to.Pa po tomei one pare sto dobijaju mladi su njihove pare pa zasto da ih ne uzmu?

  3. Moja deco bar Vi budite pametniji od mojih kolega penzionera koji se i koji Vas prodaju za sicu. Toliko Vas pedsednik postuje da misli da moze da Vas kupi za 100eura a drugih 100 nece ni biti…zbog toga budite pametni uzmite tih 100 Vasih eura i izadjite svii na izbore i zahvalite se predsedniku za ponizavanje i glasajte bilo kog drugog kandidata i stranku…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here