Dodeljene nagrade 31. Memorijala Nadežde Petrović

0
299

ČAČAK – Nagrada 31. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom “Gestovi, znakovi života“ dodeljena je umetnici Vesni Vesić, dok su nagradu Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ podelile Neda Kovinić i poljska umetnica Ola Maćijevska. Specijalno priznanje dodeljeno je zagrebačkom izvođačkom kolektivu BADco.

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ u Čačku priredila je ceremoniju zatvaranja 31. Memorijala Nadežde Petrović “Gestovi, znakovi života“, čiji su selektori Bojan Đorđev i Siniša Ilić. Uvod čitavog dešavanja bio je završni deo rada “AT -90 Performativni arhiv – Prošivanje“ Ane Miljanić koji se odigrao u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis“, gde je rad i postavljen. Nakon toga posetioci su imali prilike da u “Spomen zbirci Bogića Risimovića Risima“ prisustvuju autorskom vođenju kroz rad Umetničke grupe BADco “Vremenske bombe“ Gorana Sergeja Pristaš i Nikoline Pristaš.

U samoj Galeriji priređena je promocija kataloga 31. Memorijala Nadežde Petrović “Gestovi, znakovi života“, kao i dodela Nagrada Memorijala i Galerije “Nadežda Petrović“.

Nakon što je selektor Bojan Đorđev predstavio sadržaj kataloga i zahvalio se svim učesnicima u realizaciji ovogodišnjeg Memorijala reč je preuzeo direktor Galerije Branko Ćalović.

Priprema svake od izložbi Memorijala Nadežde Petrović uključuje ceo grad, druge ustanove kulture iz grada, ali i znatno šire – kolege iz različitih ustanova i institucija u zemlji i regionu. Naše angažovanje kao organizatora sada je na nivou organizaciono-produkcijskog uz tesnu saradnju sa selektorima izložbe i naravno umetnicima kao glavnim akterima, jer upravo za najveće dostignuće Memorijala možemo smatrati povezivanje umetnika, dijalog generacija, isticanje umetničke kreativnosti i kritičkih pogleda na savremeni svet – ono čemu je pre sto godina težila i sama Nadežda radeći na povezivanju kulturnog prostora jugoistoka Evrope – rekao je Ćalović.

On je povodom izdanja kataloga Memorijala podsetio na postepene promene u likovno-grafičkom i sadržajnom smislu kataloga izložbi Galerije.

Poslednjih godina u dizajnerskom smislu katalozi su zapravo kreacije primenjene umetnosti, ali kada su tekstovi u pitanju, uvek se radi o krajnje serioznim tekstovima: istraživačko-analitičkim i teorijsko-kritičkim koji odražavaju sintezu filozofsko-umetničkih promišljanja i umetničke produkcije u okviru umetničko- istorijskih, aktuelnih političkih, socioloških i ekonomskih trenutaka ili fenomena umetničke angažovanosti.

Nakon toga su katalog predstavile Ana Ereš, naučna saradnici Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, u Beogradu, autorka centralnog teksta u katalogu, dizajnerka Katarina Popović i urednica kataloga Mirjana Racković, muzejski savetnik Umetničke Galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku.

Žiri u sastavu prof. dr Nikola Šuica sa Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu (predsednik), mr Marijana Cvetković, profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu, i viša kustoskinja u U- metničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ doneo je odluku da se nagrada Memorijala Nadežde Petrović dodeli Vesni Vesić za rad “Zimska bajka“, koji čine video i objekti u prostoru.

Delo Vesne Vesić objedinjuje iskustvo i nasleđe socijalističkog društva i afektivne odnose koji se prenose u promenjene društvene okolnosti. Njena rekonstrukcija lične istorije kroz video, performans i objekte je gest feminističkog tumačenja društvenih promena koje potresaju odnos privatnog i javnog – rekla je predstavnica žirija Marijana Cvetković obrazlažući je nagradu.

Nagradu Umetničke Galerije “Nadežda Petrović“ koja podrazumeva samostalnu izložbu u Galeriji, ravnopravno su dobile Neda Kovinić za performans “Luckaste drugarice“ i poljska umetnica Ola Maćijevska za performans “Prostorne figure“ i video rad “Aktivacija plesne konstrukcije“.

U kompleksnoj celini izložbe “Gestovi, znakovi života“, žiri je prepoznao vrednost ta dva umetnička rada koji otelovljuju gestove prelaska iz vizuelnog u performativno i obrnuto, dva pola umetničkog istraživanja slike i pokreta – rekla je u obrazloženju Marijana Cvetković i dodala da je performans “Luckaste drugarice“ Nede Kovinić, izveden na otvaranju 31. Memorijala Nadežde Petrović, “uspešan primer mikrostrategija kolektivnog otpora politikama individualizma, konformizma i konzumerizma, koji svoje temelje nalaze u gestovima prisnosti, ljubavi i humora, nastalih kroz zajedništvo i saradnju dok rad Ole Maćievske kroz performans i video, naglašava sposobnost koreografskog znanja da proizvede predstave i slike koje smelo remete ustaljene načine opažanja odnosa prostora i vremena, a pritom pozicioniraju telo kao ključni kanal komunikacije“.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je ove godine kolektivu BADco. za trodelni film “Vremenske bombe“, kao izraz podrške i zahvalnosti za višedecenijski rad u polju izvođačkih umetnosti u regionu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPobedom nad Mornarom juniori Borca osvojili drugo mesto na turniru ABA lige
Sledeći članakDeo teritorije Čačka sutra bez struje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here