Dokumentarna izložba o Nadeždi Petrović na “Jefimijinim danima“

0
116

ČAČAK – Dokumentarna izložba “Nadežda Petrović 1873-1915.“ prezentovana je u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta u Trsteniku u okviru tradicionalne kulturno/duhovne manifestacije koja se 35. put po redu održava u čast srednjovekovne poesnikinje monahinje Jefimije.

Izložbu su otvorili direktor Umetničke galerije Branko Ćalović i Mirjana Racković, muzejska savetnica. Ćalović je u uvodnoj reči podsetio na životne puteve Nadežde Petrović, njenu umetnost i aktivizam ali i na prethodnu uspešnu saradnju sa trsteničkim Centrom za kulturu.

Prošlo je više od 30 godina od našeg susreta u Trsteniku kada je Galerija predstavila eksponate iz svojih zbirki u Centru za kulturu. A prošlo je i mnogo godina kada je Nadežda Petrović prolazila ovim krajevima – znamo da je ovuda prolazila 1895. godine, po njenim crtežima manastira Veluće. Nadežda Petrović je bila najzačajniji naš umetnik na početku prošlog veka, srpsku umetnost je okrenula savremenim tokovima evropske umetnosti i istovremeno radila na podizanju nacionalne svesti kako kroz svoj društveni aktivizam tako i na tematskom programu svoje umetnosti – naime dok se stilski okrenula savremenim pravcima, tematski je ostala vezana za nacionalne motive slikajući prizore koje je videla putujući po ondašnjoj Srbiji i krajevima gde je od davnina živeo naš narod – u Staroj Srbiji i Makedoniji – rekao je Ćalović.

Dokumentarna izložba o Nadeždi Petrović na edukativan način predstavlja slikarsko i patriotsko delo naše velike umetnice Nadežde Petrović (Čačak, 1873 – Valjevo, 1915), njen život, školovanje, usavršavanje i period koji se odnosi na učešće u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Kroz štampani i video materijal publici su prezentovane Nadeždine težnje ka izmeni programa srpske umetnosti na početku prošlog veka i neizmerno rodoljublje iskazano u pozadini fronta dok je negovala ranjenike, ali i to kako je i u tragičnim trenucima, prateći srpsku vojsku u tri rata, stvarala slike neizmerne lepote, koloristički ekspresivne i pune emocija.

Izložba će u prostoru Muzejske zbirke u Trsteniku biti dostupna za posetioce do 10. jula.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTočak o odrastanju u Čačku: Tuče, šamari, krađe, redaljke…
Sledeći članakDualno obrazovanje: Upis treće generacije četvorogodišnjeg profila Tehničar modelar odeće

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here