Domaće meso u prodavnicama imaće posebnu oznaku

0
377

Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila ove godine biće u prodavnicama obeleženi posebnom grafičkom oznakom, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi, obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom „Poreklom iz Srbije“ jeste da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se, osim toga, na ovaj način ukazati potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Prethodni članak“Kad budem mrtav i beo“ večeras u Domu kulture
Sledeći članakCene goriva usklađivaće se na nedeljnom nivou?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here