Dr Luković: Veliki pritisak na opštu praksu, ali mali broj pacijenata ostaje na bolničkom lečenju

1
1448
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Zdravstveni sistem u Čačku trpi veliko opterećenje na nivou opšte prakse, ali je olakšavajuća okolnost da se mali broj novozaraženih pacijenata zadržava na bolničkom lečenju.

Ovo je danas na konferenciji za novinare izjavio dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za sprečavanja širenja epidemije. Radni tim se danas sastao nakon višenedeljne pauze, budući da je epidemiološka situacija u Čačku i Moravičkom okrugu drastično pogoršana.

Ipak, prema Lukovićevim rečima, ohrabrujuće je to što je ovaj soj, barem u ove dve do tri nedelje, pokazao blažu prirodu od prethodnih.

Imamo veliki broj registrovanih bolesnih, ali jako mali broj njih je zadržan na bolničkom lečenju. Sistem trpi opterećenje na nivou opšte prakse. Pacijenti koji se razbole uglavnom imaju tegobe koje traju od tri do četiri dana, koje se svode na bol i crvenilo u grlu, glavobolju i malaksalost. To kod najvećeg broja pacijenata prolazi za tri do četiri dana – naveo je Luković.

On je istakao da je rast broja novoinficiranih uočen od 23. decembra, a da se prava eksplozija dogodila posle praznika.

Na nivou Doma zdravlja juče su evidentirana 362 dnevna pregleda – precizirao je.

Dr Luković je procenio da će broj novozaraženih rasti u narednih desetak dana, a da bi nakon toga trebalo da počne da opada.

Naravno da sa ovakvim prognozama treba biti oprezan jer nas je ova bolest u više navrata do sada demantovala. Imajući, međutim, u vidu da se ovaj soj virusa jako brzo širi, treba očekivati da bi novi talas, kao i u slučaju gripa, mogao da traje između četiri i šest nedelja – naveo je čačanski infektolog i epidemiolog.

On je uveren da je omikron postao dominantan soj u Srbiji, pa i u Čačku.

Luković je podsetio i na novu zakonsku regulativu, po kojoj dužina izolacije više nije 15 nego 10 dana. Takođe, vakcinisani ne moraju da budu u izolaciji ako mu je neko u porodici pozitivan.

Oni koji su vakcinisani ili su preležali koronu imaju znatno slabije simptome bolesti i u ovom talasu, i to je primetno – zaključio je Mihailo Luković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakČačanin drugi Srbin koji će predvoditi NBA ekipu kao glavni trener
Sledeći članakOpozicija ponudila predsedniku SANU kandidaturu za šefa države?

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here