Dr Radovanović: Uvesti kovid propusnice 24 sata i strogu kontrolu granica

4
395

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zalaže se za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva, poput prosvetnih i zdravstvenih radnika, uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, kao i strogu kontrolu granica pred predstojeće praznike, izjavio je član tog udruženja, epidemiolog Zoran Radovanović.

On je za N1 rekao da su iz UPK od prošlog januara insistirali na obaveznoj vakcinaciji određenoh profila zaposlenih, pre svega zdravstvenih radnika, a da zastupaju stav da u ovoj fazi epidemije, lista profila koji bi ovazno bili vakcinisani morala da se proširi.

Blizu je pameti da zdravstveni radnici moraju da razumeju koristi i prednosti vakcinacije. Nažalost ima pojedinaca koji se informišu iz žute štampe i po tim mračnim uglovima interneta, ali onda oni ne zaslužuju ni da se bave tim poslom – rekao je Radovanović.

On je rekao da je kod nas vakcinom zaštićeno oko 44, 45 odsto populacije i da je to neshvatljivo malo, manje nego u drugom evropskim zemljama. Radovanović navodi da je to i rezultat politike zdravstvenih vlasti prema vakcinaciji u poslednje dve godine.

Kaže i da su iskustva pokazala, posebno u zemljama Dalekog istoka, da je čvrsta kontrola granica mera koja garantuju relativnu bezbednost, kao i da tamošnje zemlje imaju nekoliko stotina manje umrlih.

To su iskustva koja treba da poštujemo. Normalno je da svako ko dolazi ovamo, posebno kad se očekuje novi talas zbog novog soja virusa, da mu se uradi PCR, a ako ga nema da se radi brzi test, pa da se izoluje dok mu se ne uradi PCR, da postoji efikasna kontrola svih putnika koji ulaze u zemlju – rekao je Radovanović.

Povodom zahteva za ograničenja rada ugostiteljskih objekata i skijališta, Radovanović navodi da su iz UPK sve vreme u sukobu sa pojedinim predstavnicima iz vlasti, prevashodno sa predsednicom vlade, koja je tvrdila da se na skijalištima zaraza ne prenosi. On je naglasio da je tačno da se korona ne prenosi na skijama, “među jelama i međedima“, ali da se itekako prenosi kada je gužva na uspinjači, ili kada u pet padne mrak i vi sedite u zadimljenoj prostoriji s mnogo ljudi.

Takvo shvatanje rizika dovelo je do četvrtog prolećnog talasa – rekao je Radovanović.

Kaže i da je poslednja mera koju predlaže UPK potpuno zatvaranje, ali ako ne budu uvedene ove ostale mere.

Izvor: N1

Prethodni članakIzložba “Veliki format“ u Domu kulture
Sledeći članakObradović: Policija da privede Maksimovića zbog njegove izjave o razbijanju blokade u Preljini

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here