Dr Roganović: Da li lokalna SNS vlast ima rešenja za sve veći broj hronično obolelih od različitih oboljenja?

4
792

ČAČAK – Predsednik Gradske organizacije Dveri u Čačku dr Milan Roganović oglasio se saopštenjem za javnost povodom aktuelne situacije u zdravstvu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Da li je gradska vlast u Čačku prespavala vest da je u našem gradu sve veći broj hronično obolelih od raznih oboljenja i konstatovala sve veću smrtnost među našim sugrađanima? Da li postoji i kakva je lokalna strategija razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite i javnog zdravlja? Kakvo je stanje zdravstvene bezbednosti građana grada Čačka?

Po definiciji zdravlje predstavlja stanje potpunog fizičkog, mentalnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti. Zdravlje je i sposobnost pojedinca ili zajednice da se adaptiraju i vladaju sobom prilikom suočavanja sa fizičkim, mentalnim, psihološkim i društvenim promenama u svom okruženju.

Svedoci smo da kao narod doživljavamo sve brže i veće društvene promene koje urušavaju naše tradicionalne stavove, poglede i navike i da smo sve dalje od pomenutog fizičkog, mentalnog, duševnog i socijalnog blagostanja, koji su preduslovi zdravlja svakog pojedinca. Pred našim očima se odvijaju krupne promene kako na lokalnom tako i na globalnom geopolitičkom, ekonomskom, zdravstvenom i na svakom drugom planu. Usled toga svi zajedno smo pod svakodnevnim pritiscima i stresovima, nametnut nam je osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u pogledu budućnosti naših porodica i naše dece, našeg materijalnog stanja što vodi ka sve većem narušavanju i našeg zdravlja.

Prodor neoliberalnog koncepta u sve pore društva, pa i u sistem zdravstvene zaštite (čitaj koliko para toliko zdravlja), uz saglasnost i podršku vlasti, doveo je do neravnomernog razvoja zdravstvene zaštite i smanjilo dostupnost kvalitetnih medicinskih usluga običnom čoveku. Iako se nekim ranijim zakonom deo ingerencija nad primarnom zdravstvenom zaštitom prebacio na lokalne samouprave, uz obrazloženje omogućavanja boljeg materijalnog stanja i većeg ulaganja u naše Domove zdravlja i ambulante, ono što je uloženo vrlo često je netransparentno i izaziva sumnju u koruptivne radnje. Osim kozmetičkih promena suštinski se ništa nije popravilo što svakodnevno osećaju zaposleni zdravstveni radnici, ali i naši sugrađani korisnici medicinskih usluga.

Prava i dostojanstvo kako zaposlenih medicinskih radnika, tako i pacijenata su pogažena, a i strpljenje je pri kraju. Zbog toga oni koji su imaju materijalne mogućnosti odlaze da se leče u privatnu praksu, a sve više kvalitetnog medicinskog osoblja okreće leđa državnom zdravstvu. Nadalje, problem je i potpuno odsustvo preventivnog rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nepotpuno zaokružen koncept izabranog i potpuno zanemaren princip porodičnog lekara, nedostatak materijalnih sredstava, osnovne medicinske opreme i uređaja, ili njihova zastarelost, ali i duga čekanja na određene dijagnostičke procedure.

Kao buduća vlast u našem gradu Dveri će značajnu pažnju posvetiti upravo stanju zdravlja svakog našeg sugrađanina bez obzira na imovinsko stanje ili položaj u društvu. Razvijaćemo zdravstvenu zaštitu po meri svakog pacijenta i zaposlenog zdravstvenog radnika i vratiti humanost, moral i etiku na velika vrata.

U ime Saveta za zdravsto Dveri Čačak, primarijus dr Milan Roganović

Prethodni članakŽelezničar igrao sa šestoricom igrača i izgubio na jugu Srbije
Sledeći članakSvega troje novozaraženih u čitavom Moravičkom okrugu

4 KOMENTARA

  1. Slatko čovek da se ismeje dr diplomi i Hipokratovoj zakletvi(ako je ima) pa meša politiku i lokalnu vlast sa svojim poslom!!!
    Da se bavite prevencijom umesto privatnom praksom i otimanjem novca bolesnom narodu ne biste se tako ponasali!

  2. Vidimo da ste se vi doktore oduprli izazovima neoliberalizma pa niste otvorili privatnu ordinaciju. Da ne lečite možda besplatno u njoj? Neka novinari malo istraže koliko košta pregled kod vas sa posebnim osvrtom na kontrolni koji traje dva do tri minuta. Manite se demagogije, dobar ste čovek.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here