Dr Tiodorović: Veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen, leto će biti relativno mirno

0
493
Foto: N1

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da „treba da budemo oprezni“, ali da zabrinutost nije neophodna.

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da misli da “treba da budemo oprezni, a da zabrinutost nije neophodna ovog trenutka u smislu nekog preterivanja“.

Ali, svakako oni koji su najosetljiviji bi morali više da paze, da obrate pažnju, moglo bi da im se preporuči da u zatvorenom nose masku ili i na otvorenom ako su u gužvi – kaže on.

Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije.

Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer – navodi Tiodorović.

Veliki talas, smatra, nećemo imati do kasne jeseni.

Tada možemo očekivati značajniji porast. Pre svega se radi o blažim oblicima, čak se može reći da najveći broj onih koji su pozitivni nemaju nikakve kliničke znake, povezuju to s prehladama. Broj hospitalizovanih ne raste značajno, kao ni broj ljudi na respiratorima i preminulih – kaže dr Tiodorović.

Ukazao je i na to koje kategorije treba posebno da podsetimo na prisustvo virusa.

Prva grupa su oni koji odlaze na letovanje u Grčku, jer tamo broj novih slučajeva na dnevnom nivou nekad pređe i 10.000, teške hronične bolesnike, kao i one koji žive i rade u Zapadnoj Evropi, a dolaze na odmor ovde, da pripaze šta donose i kako se ovde ponašaju – navodi on.

Ukidanje mera je prisutno svuda u Evropi.

Mnoge zemlje su ukinule mere ili ih svele na minimum, na preporuku. Imamo situaciju koja se ne razlikuje mnogo od Evrope – smatra epidemiolog.

Na pitanje o Kriznom štabu, odgovara da “medicinski deo svoj deo radi posao vrlo savesno“.

Izvor: N1

Prethodni članakMorava info na Arsenal festu: Prenosimo vam delić atmosfere sa koncerata rasprodatog festivala (FOTO)
Sledeći članakUlazak u krug čačanske bolnice automobilom ubuduće moguć samo u određenim situacijama

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here