Drastično poskupele usluge lekara u privatnoj praksi

11
2967

Građani Srbije su u poslednje vreme navikli da svaki aspekt života u državi poskupljuje, a isti je slučaj i sa privatnim lekarskim pregledima.

Sve lošije stanje u državnom zdravstvenom sistemu primorava brojne građane da idu na preglede i rade analize kod privatnih lekara, piše N1.

Kao što i sve ostale cene u privatnom sektoru konstantno „skaču“, ni odlazak kod privatnog zdravstvenog radnika nije izbegao ovaj trend.

Upoređivanjem cena od pre dve godine, može se doći do podataka da su privatne zdravstvene usluge porasle od 50 do 100 procenata, a cene koje su važile 2012. godine nam sada deluju kao lepa uspomena.

Podsetimo, kako su pokazali rezultati NALED-ovog istraživanja „Zadovoljstvo građana javnim zdravstvenim sistemom“, više od trećine građana u prethodne tri godine nije moglo da dobije uslugu u državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Njih 34 odsto kazalo je da nije bilo dostupnih termina za datu uslugu, a 33 odsto izjasnilo se da zdravstvena usluga nije bila hitno potrebna, a da je vreme čekanja na nju bilo predugo.

Trećina pacijenata je čekala duže od mesec dana za pregled kod lekara specijaliste, a 11 odsto je reklo da im termin uopšte nije zakazan. Više od polovine ispitanika (55 odsto) do pregleda je došlo za manje od mesec dana.

Zato veliki broj građana i odlazi kod privatnika da bi izbegli sve pomenute nedostatke u državnom sektoru.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene medicinskih usluga su ovog jula povećane za 15,7 odsto u odnosu na jul 2022. godine, cene stomatoloških usluga za 12,1 odsto, dok su cene pratećih medicinskih usluga ovog jula bile veće nešto više od pet procenata u odnosu na jul prošle godine.

Takođe prema zvaničnim podacima, prošle godine su u odnosu na 2021. godinu cene medicinskih usluga bile veće za 12,9 procenata, stomatološke za 14,9, a cene pratećih medicinskih usluga su bile veće za pet podsto u odnosu na jul 2021. godine.

Međutim, u praksi se mnogim građanima čini da su cene „skočile“ mnogo više od onoga što beleži statistika.

Kako su godine prolazile, tako su i cene rasle.

Neki pregledi, kao što je magnetna rezonanca su nepromenjene, i kreću se u protivrednosti od 100 evra, pa naviše, dok su se pregledi specijalista gotovo udvostručili.

Iako se pregled specijaliste može naći za 3.500 dinara, veliki broj građana zna da on često košta šest, ili kod onih „uglednijih“ – čak osam hiljada dinara.

Kod vađenja krvi, koje je oko 400 dinara, važno je napomenuti da je to cena samog postupka, dok rađenje analiza može da dostigne cenu i 15 puta veću od ove i da košta i 6.000 dinara, na primer za one koji rade hormonske analize.

Cene kod stomatologa takođe varijaju. Prema opštoj proceni, pandemija korone je dobrano uzdrmala ovaj sektor, mnoge oridinacije su zatvorene, pa tako oni koji su stari pacijenti, često mogu danas da dobiju popuste na pregledima.

Izvor: N1

Prethodni članakOsamnaestogodišnji Čačanin Jovan Milošević debitovao za Štutgart u Bundesligi
Sledeći članakU toku priprema predstave “Krajputaši – Plava linija života“, po tekstu Branka V. Radičevića

11 KOMENTARA

  1. A sto ldete u privatne laboratorije? Bolnicka je vrlo dobra, efikasna. Do 9 uzimaju uzorke posle podne rezultat. U cemu je problem? Pretpostavljam da je u pitanju neko dokazivanje. Nikad nisam, a imam 65 god, bila kod privatniku. Sasvim sam zadovoljna lecenjem u bolnici. Ali, izgleda, da to ne sme da se kaze. Treba sto vise olajavati doktore. Ne znam iz koje kuhinje to ide. I ne zanima me.

  2. Uporedjujete neuporedivo,lekare I kojekakve priucene pisulje zato sto se nase zene vise ne umivaju, cesljaju, seku nokte, cupaju obrve, same. Uzas. To sve kosta I to mnogo. Pregledi jesu skupi, ali su potrebni. Valjalo bi da imamo kvalitetnije lekare po ambulantama, bolnici.

  3. Sta to komentariisete? Te frizerka, kozmeticarka, pevaljka. Sta me briga za bilo koju od njih. Nikad ni kod jedne nisam bila. Moja volja I izbore. Kod lekara jesam I to drzavnog. Cekam I pregleda me. Mislim da su posete privatniku cisto pomodarstvo. Kao I frizeri, manikiri, pedikiri, itd.

  4. Auh, sto ste nasli poredjenje. Sramora. A ko se ne frizira, depilira, pedikira, manikira? Nego se samo leci? Pustite te beskorisne “ dame“. Osvrnite se na normalan svet.

  5. Pregled specijaliste je 3000.Sramota sta pisete.Pisite o uslugama frizera,kozmeticsrki…keramicara i ostalih zanatlija.Za frizera nije skupo 3 000 do pet za satiranje,sisanje 1200 itd…nokti,sminka 100 evra..A skupi pregledi…Nije strasno da pevaljka za 10 sek.uzme 3000 evra baksisa..Tad nije skupo dati za pesmu,a skupo za pregled.

    • Potpuno tacno.A nikome nije skupo da daje za nadogradnju noktiju ili satiranje kao za sanaciju dva veca karijesa kod stomatologa.Doduse-pre 18 god.jsu potpuno pogresno ukunito besplatne stomat.usluge-samo je trebalo redefinisati.Pozuvati pacijente 2 puta god.na prevent.preglede.Ako se odazovu-uraditi npr.3 pocetne karijesne lezije o trosku RFZO.Sve ostalo(i neodazivanje) naplatiti.Ali posto je upisna politika i broj stom.fakulteta u Srbiji potpuno obesmisljen-konkurencija „diktira“…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here