Državna revizorska institucija: Čačak dobar primer kako se vode finansijski izveštaji

1
570

ČAČAK – Uprkos određenim greškama, grad Čačak je dobar primer kako se vode finansijski izveštaji, izjavio je večeras predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) dr Duško Pejović.

On je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, koja je održana u Čačku, rekao da je ove godine revizijom ustanovljeno da postoji napredak u lokalnim samoupravama.

Pejović kaže da je Čačak na korak od toga da svoj izveštaj kruniše sa pozitivnom ocenom.

Viši finansjski izveštaji su ocenjeni sa rezervom i najveća rezerva je data na bilas stanja. Što se tiče ostalih izveštaja oni bi mogli da imaju pozitivnu ocenu, međutim, ocenjuju se u celini, a ne pojedinačno – naglasio je Pejović.

Iznoseći detalje, on je istakao da finansijski izveštaj opterećuju problemi vezani imovinu.

Bilans stanja opterećuje imovina koja je najpre iskazana prema korisniku, a ne kod vlasnika. Taj postupak evidentiranja kod vlasnika je već otpočeo i nadamo se da ćemo u sledećem izveštaju imati pozitivan izveštaj – izjavio je Pejović.

Kod rashoda i prihoda, navodi on, nepravilnost je uočena jer je došlo do pogrešnog evidentiranja.

Na primer, jedan iznos je evidentiran na klasi četiri, a trebalo je na klasi pet. To je najveća neporavilnost kod rashoda i prihoda. Takođe, greške su očene npr. i kod predškolskih ustanova koje nisu dobro utvrdile svoje poslovanje – istakao je Pejović, dodajući da je većina grešaka i propusta otklonjena u zakonskom roku od 90 dana.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da su određene greške otklonjene ili je taj postupak u toku.

Nadamo se da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju i da ćemo sve indirektne i direktne korisnike koji su na budžetu grada, kontrolisati u pravoj meri.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandara Tomić, podsetila je da se svakih šest meseci vladi podnosi izveštaj o ekonomskim reformama svih državnih institucija, a da se izveštaj nakon usvajanja šalje Evropskoj komisiji na osnovu kog se daje ocena koja ulazi u generalni izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Ovaj program traje od 2016. godine, a naše je da sprovedemo takozvani eksterni nadzor nad trošenjem javnih finansija uz pomoć DRI koja radi godišnji izveštaj.

Posle Kruševca i Zrenjanina, Čačak je treći grad u kom se sednica održava van sedišta Odbora.

Sednica van sedišta je podržana projektom “Jaćanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, druga faza”, koju sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Izvor: MNA

Prethodni članakVučićeve fore od dva dinara
Sledeći članakZa mesec dana poskupljuje struja

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here