Za mesec dana poskupljuje struja

2
170

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu – naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji – rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da „ima scenario za svaku od situacija“.

Izvor: RTS

Prethodni članakDržavna revizorska institucija: Čačak dobar primer kako se vode finansijski izveštaji
Sledeći članakParezanović o bojkotu lokalnih izbora: Grupe građana u Čačku će pokazati da li misle svojom ili Đilasovom glavom

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here