Dve decenije kasnije: Hronologija bombardovanja Čačka

0
1118
Trenutak bombardovanja ''Cera'' i ''Remonta''; foto: Jihad Abdallah

ČAČAK – Danas se navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. U kampanji NATO avijacije Čačak je bombardovan 47 puta, a život je izgubilo šestoro ljudi.

U toku dvoipomesečnog bombardovanja, na teritoriju moravičkog okruga ispaljena su 273 neprijateljska projektila, od kojih 215 na preduzeća u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici, a 58 na objekte, livade i šume.

Čačanska privreda pretrpela je ogromne gubitke. Kompanija Sloboda je bila 80% trajno ili privremeno onesposobljena. Više od 98% proizvodnih pogona Cer-a porušeno je i 817 radnika ostalo je bez posla. Materijalne štete su bile ogromne i u Tehničkom remontnom zavodu, Mehanizaciji, Prvom oktobru, Naftagasu. Veliki broj radnika ostao je bez radnog mesta. Potpuno je bilo uništeno, onesposobljeno za stanovanje ili je pretrpeo manje štete ukupno 2.800 stambenih objekata. Stradalo je čak i jezdinsko-pridvoričko groblje u krugu kompanije Slobode.

Istoričar Goran Davidović napravio je hronologiju najznačajnijih događaja tokom tragičnog perioda bombardovanja Čačka.

1999, 25. mart – Izvršen je prvi vazdušni napad NATO alijanse u okolini Čačka; u selu Katrgi stradalo je domaćinstvo R. Domanovića.

1999, 26. mart – Protivazdušna odbrana je u 18 časova nad gradom oborila tri neprijateljska projektila.
Iz Mrčajevaca su lansirane tri rakete tipa Neva na NATO avione i jedan je oštećen, o čemu su nađeni materijalni dokazi iznad Zdravljaka na planini Jelica.

1999, 28. mart – U 4,45 sati izvršen je prvi napad NATO projektilima na Kompaniju Sloboda..

1999, 30. mart – U 4,10 sati izvršen je drugi napad na Kompaniju Sloboda; kod svoje kuće poginula je Mileva Kuveljić, prva žrtva iz Čačka. Ranjen je još jedan građanin, koji je mesec dana kasnije umro od posledica.

1999, 2. april – Na Gradskom trgu u Čačku održan je veliki miting. Nekoliko hiljada Čačana izrazilo je protest protiv agresije NATO alijanse.

1999, 3. april – Savezni inspektor za radio-veze oduzeo je Radio i TV Čačku emisionu tehniku, skinuo predajnik.

1999, 6. april – U 22,58 sati izvršen je treći vazdušni napad na Kompaniju Sloboda.

1999, 12. april – U 24 sata izvršen je četvrti napad NATO projektilima na Kompaniju Sloboda.

1999, 14. april – U Čačak su stigla prva izbegla lica sa Kosova.

1999, 15. april – NATO avioni izvršili su napad na repetitor RTS-a na Ovčaru.

1999, 16. april – U prostorijama čačanskog Crvenog krsta počelo je da radi Savetovalište za psihosocijalnu pomoć odraslima i deci.

1999, 22. april – Izvršen je drugi vazdušni napad na repetitor RTS-a na Ovčaru.

1999, 1. maj – U 23,05 sati izvršen je prvi napad na fabrička postrojenja Cer-a i Remont-a.

1999, 10. maj – U 15,10 sati izvršen je drugi napad na Cer i Remont. Od posledica bombardovanja industrijske zone Čačka, okoline Kulinovačkog polja i potesa Ključ poginule su četiri osobe i 11 je ranjeno. Poginuli su kod svojih kuća Velija Džemailović (1955) i Dragan Obrenić (1970). Povređeni u ovom naselju: Zoran Vučković, Darinka Vujičić, Mileva Grujičić, Ratomir Nerandžić, Anka Ćeriman i Danica Obrenić. U kamionetu GP Standard iz Beograda koji se kretao kružnim putem poginuli su: Nasko Ristić i Miloš Jovičić, povređeni Milanko Ćirović, Milan Stanković, Miodrag Maksimović, Trifko Đokić i Ivan Kostić.
Na sednici Izvršnog odbora Skupštine opštine Čačak, koji je u ratnim prilikama obavljao funkcije Skupštine opštine, usvojen je ratni budžet opštine za april i dva naredna meseca. Predsednik Izvršnog odbora Milan Kandić je objavio da su rashodi i prihodi u opštinskoj kasi za april, maj i jun 13.933.000 dinara.

1999, 11. maj – Izvršeni su novi vazdušni napadi na Cer, Remont i repetitor RTS-a na Ovčaru.

1999, 15. maj – U 1,10 sati izvršeni su novi vazdušni napadi na Cer i Remont.

1999, 17. maj – U 12,32 sati izvršen je peti napad na Cer i Remont; neuspešni napad na industrijsku zonu Čačka.
Od početka bombardovanja projektili i ostaci letelica NATO alijanse padali su i u Prijevoru, Mrčajevcima (dva puta), Katrgi, Trnavi, Pridvorici, planini Kablaru, i kod manastira Vaznesenje na Ovčaru. Agresori su granatirali i čačanski Naftagas, a stradali su i drugi objekti u industrijskoj zoni – Fabrike reznog alata, Litopapira, pa čak i Čačanske bolnice, Mašinske škole i brojne porodične kuće u tom delu grada.

1999, 18. maj – Osnovan je Građanski parlament u Čačku – zbog rata i protiv rata.

1999, 25. maj – U Čačku je boravila misija Ujedinjenih nacija, na čelu sa podsekretarom Serđom Vijerom de Melom, koja je posetila razorene fabrike Slobodu, FRA i Cer.

Autor: Morava info

Prethodni članakMiloš Marić (NS): Na protestu u Čačku sve manje ljudi jer je promenjena maršruta šetnji
Sledeći članakBorac ipak bez snage da napravi iznenađenje, Primorska u finalu plej-ofa (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here