Dveri Čačak: Da Atenica bude opština!

11
590

ČAČAK – Na redovnoj konferenciji za medije Dveri Čačka predstavile su projekat Atenice kao nove gradske opštine. Na konferenciji su govorili mladi kandidati Dveri za odbornike iz MZ Atenica, Sveti Sava i Loznica: preduzetnik Aleksandar Božović, profesor Milovan Cvetković i advokat Dušan Ružičić.

Aleksandar Božović je rekao da Atenica zaista ima potencijal, ukoliko bi se infrastruktura naselja podigla na još viši nivo, bude nova opština u gradu Čačku koja bi pokrivala i sva sela na starom putu za Kraljevo od Morave do Jelice. Osnivanjem opštine Atenica, decentralizacijom grada na takav način, građani bi na brži i lakši način završavali sve administrativne poslove bez potrebe da idu u centar grada, učestovovali bi u funkcionisanju opštine, odlučivali u šta ulagati sredstva i što je najbitnije novac od poreza ostaje u Atenici, što nam stvara preduslove za razvoj buduće opštine Atenica i bolji život svih sugrađana.

U jednom trenutku započet je zanimljiv projekat urbanizacije ovog dela grada, konkretno naselja Obrež, ali taj projekat nije još uvek dobio svoju punu namenu i pravi oblik. Ono što Dveri predlažu je nastavak rada na projektu NOVOG NASELjA, dodatno osavremenjavanje istog, podrška u smislu boljih infrastrukturnih rešenja, završavanje asfalta tamo gde nije urađen, trotoara, ali i ulične rasvete koja definitivno fali na Obrežu kao novom naselju. Ono čemu najviše želimo da posvetimo pažnju to je izgradnja poslovno-stambenih objekata na Obrežu i adaptacija i obnova postojećeg sportskog terena. Želimo da naša Atenica prodiše, oživi, i da stvorimo mogućnosti za bolji i kvalitetniji život svih sugrađana, a u skladu sa tim da obezbedimo i Dom kulture u Atenici i pospešimo manifestacije iz oblasti kulture, kao i da izgradimo nov administrativni centar u sklopu Doma kulture. Naš sledeći fokus je na proširivanju kapaciteta OŠ „Sveti Sava“ u Atenici, rekonstrukciji OŠ u Gornjoj Atenici, proširivanje kapaciteta u vrtiću „Kolibri“, izgradnjom ili dogradnjom potrebnih objekata. Tome dodajemo i osnivanje zelene mini-pijace na parceli iza starog tržnog centra u Atenici, u neposrednoj blizini OŠ „Sveti Sava“. Cilj je da svi poljoprivrednici sa ove strane Morave mogu na tezgama te pijace prodati svoje proizvode, pa bi na taj način decentralizovali i pijac koji je u centru grada preopterećen u smislu saobraćajnih gužvi. Takođe cilj nam je rekonstrukcija ulica u Atenici, Kulinovcima i Kulinovačkom polju, uređivanje Kulinovačkog potoka, formiranje velikog novog parka u Atenici, obezbeđivanje pružnih prelaza, dodavanje ležećih policajaca tamo gde je to neophodno itd. Poseban akcenat stavljamo i na izgradnju i podršku izgradnji parohijskog doma pri hramu Svete Marine u Atenici, s obzirom da mestu u kojem gravitira oko 15.000 ljudi nema parohijski dom, što je ujedno i potreba svih vernika. Želimo da pospešimo i sport u Atenici pa u skladu sa tim težimo i da reaktiviramo FK „Mladost Atenica“ i uradimo potrebne rekonstrukcije na fudbalskom terenu koje je ovaj klub koristio. S obzirom da je Atenica poznata po rukometu pre svega, cilj nam je ulaganje više sredstava u ovaj sport, kako u muški, tako i u ženski.

Milovan Cvetković se nadovezao da je u MZ Sveti Sava potrebno rešavanje kišne kanalizacije kako naši sugrađani ne bi trpeli štete od poplava, izmeštanje teretnog saobraćaja iz gusto naseljenih područja i blizine Osnovne škole, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih saobraćajnica kako bismo podigli bezbednost dece, učenika i svih drugih učesnika u saobraćaju. Omladina ovog dela grada treba da dobije omladinski centar u kome bi se družili i organizovali kulturne i zabavne manifestacije, učenicima je neophodno obezbediti besplatan prevoz, zdrave obroke i besplatno bavljenje sportom. Privrednike treba podržati kako bi se održali postojeći i izgradili novi privredni kapaciteti.

Dušan Ružičić je istakao da će se kao budući odbornik boriti da se svi delovi MZ Loznice jednako razvijaju. Topalovo brdo je najurbani deo MZ Loznica, koji se nalazi na 2 km od centra grada a i dalje imamo ulice koje nisu asfaltirane, celo naselje nema nijedan kontejner gde bi građani mogli odložiti otpad. Takođe, ulice polako nagriza zub vremena, te je potrebno izvršiti ponovno asfaltiranje istih. Kao primer nebrige aktuelne vlasti prema Topalovom brdu predstavlja i Strelište, na kome su tokom Drugog svetskog rata streljani civili od strane okupatora a da isto ne sadrži obeležje na kojem bi se na prigodan način obeležilo to stratište. Kao budući odbornik zalagaću se da Topalovo brdo ima sve one sadržaje koje imaju i drugi urbani delovi grada. Najveći problem cele MZ svakako je Loznička rečica koja se tokom prošle godine izlivala više puta poplavivši brojna domaćinstva. Glavni put do Zadruge aktuelna vlast je asfaltiran, ali je zaboravila sporedne puteve, te kao primer ukazujem na ulicu Jelički put u kojoj se nakon prošlogodišnjih kiša aktiviralo klizište i ista je sada skoro neupotrebljiva za saobraćaj iako ta ulica predstavlja jedinu vezu za oko 30 domaćinstva sa centrom MZ Loznica.

Na kraju su sva trojica pozvali da se glasa za izbornu listu pod rednim brojem 3: PRIMARIJUS DR MILAN ROGANOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – „BOŠKO OBRADOVIĆ – Radmila Živković – Dragan Ćendić – Biljana Rubaković”.

Info služba Dveri Čačak

Prethodni članakTodorović: U Bresnici će uskoro biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja
Sledeći članakAdvokat Čvrkić: Ko je dozvolio urbanistički haos u Čačku, ispitaćemo sve građevinske dozvole

11 KOMENTARA

  • Ne trebaju nam opstine, jer one kostaju

   Trebaju bolje MZ, gde ce svaka da ima svoj budzet i gde ce svaka da radi sama svoj posa. Grad da da autonomiju MZ da radi sta misli da treba i kako treba.

   Izbori za MZ kao i za sve i lepo kog anarod bira neka odlucije sa svojim ljudima sta i kako da se radi.

   Manifestacije na toj MZ, prihod ostaje toj MZ, ne ide u TOc ili Grad. I tako sve ostalo. Da vidite kako ce svaka MZ da se razvija isiri.

   Ne treba opstina, nego samo vise nadleznosti MZ i veci budzeti i sredstva

 1. Ko stiti vlasnika stovarista na drzavnoj imovini na kompleksu Strelista na Topalovom brdu?? Otvoriti pitanje kako je moguce da na nekada sportskom kompleksu u javnoj svojini, bude stovariste gradjevinskog materijala, gde su streljani gradjani Cacka.

 2. Dveri se raspisalie. Ustvari Bosko. Samoljubiv. Misli da je najpametniji pa pise li pise. Mze citav Tom da izda. Od pisanija. Uglavnom demagoskih, nerealnih I neostvarivih. Bar za 50 godina.

 3. Da bi mesna zajednica postala opština potrebno je ne samo da skupština grada donese takvu odluku već i odobrenje od nadležnog ministarstva. To znači da ako Dveri postanu vlast teško da će imati saglasnost ministarstva jer su različite vlasti na državnom i lokalnom nivou. Prosto takva je realnost uopšte za sve odluke, investicije lokala kada je u pitanje odobrenje Vlade tj državnog rukovodstva. Država neće dati ni dinar osim onoga što zakon propisuje u budžet a to je samo da pokrije plate budžetskim korisnicima.

  • Sta kosta Boleta da lupeta. Citam I ne verujem. Sve ulice, maltene, ce postati opstine, PIK Cacak ce se ponovo formirati. Da se covek prekrsti levom i desnom rukom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here