Dveri: Čačak da izdvoji sredstva za besplatne udžbenike, užinu i vrtiće

4
391

ČAČAK – Predstavnici Gradske organizacije Dveri u Čačku predali su danas na pisarnici Gradske uprave da se rebalansom budžeta izdvoje sredstva za besplatne udžbenike, užinu, kao i besplatne vrtiće u Čačku.

Tim povodom izdato je saopštenje koje prenosimo u celosti:

Gradska organizacija Dveri Čačak predala je preporuku Skupštini grada Čačka kojom tražimo da se rebalansom lokalnog budžeta za 2023. godinu hitno obezbede sredstva za besplatne udžbenike i užinu svim đacima, kao i besplatan boravak u predškolskim ustanovama predškolcima na teritoriji opštine Čačak.

Ako će grad Beograd to imati za beogradsku decu od 1. septembra ove godine – da ne bi bilo bilo kakve diskriminacije dece van Beograda sva deca u našoj sredini moraju imati istu podršku lokalne samouprave kao što će to biti slučaj u prestonici od 1. septembra. Takođe, zahtevamo da se ova sredstva trajno obezbede u lokalnom budžetu za 2024. i svaku narednu godinu.

Imajući u vidu da su učenici u celoj Srbiji diskriminisani po ovom pitanju u odnose na decu u Beogradu, zahtevamo da i naša lokalna samouprava donese odluku u cilju ostvarivanja besplatnog obrazovanja i jednakih šansi za sve građane. Predlažemo da se ova sredstva obezbede preraspodelom budžetskih sredstava sa stavki kao što su ugostiteljske usluge u upravama i javnim preduzećima, putovanja u inostranstvo i sredstva za kupovinu, održavanje i korišćenje službenih automobila, i druge nenamenske i koruptivne nabavke kojih je po procenama stručnjaka preko 30% u budžetu u svakoj lokalnoj samoupravi.

Za ovu školsku godinu za opremanje đaka prvaka neophodno je izdvojiti između 30.000 i 50.000 dinara, što je ogroman trošak za prosečne plate roditelja. U starijim razredima samo cena udžbenika dostiže 17.000 dinara, a dodatni pribor i sveske koštaju i do 15.000 dinara samo za početak godine. Kada se na ove troškove dodaju troškovi prevoza i užine, jasno je da se mora hitno reagovati iz budžeta kako bi se deci obezbedili odgovarajući uslovi za dalje školovanje.

Srpski pokret Dveri, kao pokret kome je porodica na prvom mestu, smatra da nema prečeg ulaganja iz budžeta od onog u decu i zato se nadamo da će i naša lokalna vlast prepoznati ovaj prioritet. Mi ćemo na tome insistirati u ovom periodu, kako bi od 1. septembra i naša deca imala iste uslove kao i beogradska.

Gradska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakZa sredu najavljena planska isključenja struje
Sledeći članakSada je zvanično: Mirjana Đoković direktor “Komunalca“

4 KOMENTARA

  1. Moram se složiti sa dverima , u pojedinim gradovima vrtići su besplatni. Malo manje rasipanja na kojekakve budalaštine i malo manje uhlebljavanja stranačkih kadrova i eto para. Vlast mora da svhvati da nekad treba da pogleda i običan narod , a ne samo dugarice i dugove članove.

  2. Gledaj ovo troje. CCCCC. Bruka. Jedino pijan bih stao i ovako se slikao. Kad bih se otreznio pojela bi me sramota. Ali stvarno. A ovi ne. Svaki dan nešto izmišljaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here