Dveri Čačak: Jedini način da zaustavimo zagađenje je smena lokalne vlasti koja ne ume da reši taj problem

9
766

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri oglasila se saopštenjem povodom zagađenja vazdha u Čačku.

Tim povodom izdali su saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Najnoviji užasni podaci o zagađenosti vazduha u Čačku očigledno nisu potresli čačansku vlast. Dveri su već podnele krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog nemarnosti prema ovom problemu. Sada obećavamo sugrađanima da ćemo po dolasku na vlast zajedno sa ostalim kolegama iz opozicije nakon lokalnih izbora na proleće, značajno ublažiti problem zagađenosti vazduha. Imamo znanje, volju i odlučnost za tako nešto.

Jedna od brojnih mera koje se mogu primeniti, jer se primenjuju širom sveta, su tzv. mini urbane šume – manje površine sa gusto sađenim ali pažljivo i ciljano odabranim vrstama drveća. U pitanju je japanski koncept koji je rasprostranjen širom Evrope i sveta. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, koji se jedini do sada u Srbiji bavio ovom metodom, zaključio je sledeće: „Istraživanja pokazuju da ovakve zelene površine proizvode mnogostruko veću količinu kiseonika, značajnije vrše apsorpciju zagađujućih materija. Ovo su šume koje brzo rastu zbog načina gajenja i one se mnogo brže uspostavljaju, a benefiti se mogu videti već kroz dve ili tri godine… Jedno istraživanje govori upravo o podignutoj urbanoj mini šumi u školskom dvorištu u Holandiji. Nakon sadnje su naučnici nastavili da prate zdravlje dece i frekvencije alergija koje se javljaju kod njih pre i nakon uspostavljanja ovakve jedne zelene površine u školskom dvorištu. Naravno, razlike su drastične“.

Pored ove metode, u našem programu „Za novi Čačak” spremili smo i mnoge druge poteze koji će značajno poboljšati kvalitet vazduha u Čačku, ali preduslov za poboljšanje vazduha u našem gradu ostaje smena nesposobne, bahate, korumpirane i nestručne vlasti. Zato podržavamo protest ekoloških organizacija koje se bore protiv zagađenja vazduha koji je najavljen za sredu, 24. januar u 14 časova ispred gradske uprave u Čačku.

Gradska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakPočela gradnja novog vrtića u Gornjem Milanovcu, vrednost radova pola milijarde
Sledeći članakKoji su najefikasniji lekovi za sezonu kašlja?

9 KOMENTARA

  1. Bas tako. Obicni lezilebovici, sede I smisljaju kojekakve gluposti. Nisu pitali Holandijane kako krave, kad prde, unistavaju okolinu. Mozda bi nesto I naucili

  2. I kad smenite onda ce onaj iz Baluge/Stancica da upali veliki ventilator i da oduva ovaj oblak smoga
    Hahahahahahahahahahahah

    Na sledecim izborima necete imati ni tih 1.5%

  3. Jedino da rušite nato avione koji zaprašuju planetu a nas tosebno . . .kao hitler što je sadio . . A ovi 100000000000008% žešće . . .
    Neznalice to vam je to !

  4. Tako sam I ja mislio da cemo ih se odmoriti posto su doziveli fijasko od naroda. Ali oni I dalje sebi daju za pravo da nesto palamude dokle vise?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here