Dveri Čačak: Obnoviti PIK Čačak na moderan način

11
1033

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri oglasila se saopštenjem u kojem se zalažu za obnovu Prehrambeno industrijskog kombinata (PIK) Čačak.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Grad Čačak je u proteklim decenijama izgubio mnoge važne privredne kapacitete u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije: od PIK-a Čačak pa do bankarskih sistema koji su podržavali lokalnu poljoprivredu i agroindustriju. Zato Dveri smatraju da grad Čačak mora da osnuje poljoprivredno-prerađivački sistem bez koga nema obnove čačanske poljoprivrede i sela.

Novi PIK Čačak, organizovan na moderan način i uz sposoban menadžment koji bi bio dobro plaćen, imao bi zadatak da otkupljuje poljoprivredne proizvode od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava, organizuje prerađivačke pogone po selima i ima svoju prodajnu mrežu. Za seljake to bi značilo siguran otkup i garantovane cene, dobili bismo nove lokalne čačanske brendove i trgovinu sa lokalnim proizvodima, što bi zaokružilo kompletan lanac od naše njive do naše trpeze. Dobru zamisao i početak u ovom pravcu vidimo u projektu „Moravski market”, koji zaslužuje mnogo veću podršku lokalne samouprave nego što je to bio slučaj do sada.

Novi PIK Čačak treba uvezati sa Poljoprivrednom stručnom službom i gradskom upravom za lokalni ekonomski razvoj u jedan sistem kroz koji bi sve bilo planirano i realizovano: od rejonizacije lokalne poljoprivrede, provere kvaliteta zemljišta, besplatnih agronomskih saveta, subvencija, kreditiranja, sertifikacije, geografskog porekla, uštede troškova za nabavku mehanizacije i repromaterijala, do organske poljoprivredne proizvodnje i akreditovanih laboratorija za proveru kvaliteta.

To sve podrazumeva i mnogo veći procenat u gradskom budžetu za poljoprivredu, kao i mnogo ozbiljniji stručni kadar u gradskim upravama koji bi se posvetio novom PIK-u Čačak kroz poseban Centar za razvoj sela i poljoprivrede. Dodatak na sve ovo bilo bi otvaranje više mikro-pijaca u gradu (Atenica, Ljubić, Avenija…), kao i u velikim seoskim centrima (Trbušani, Preljina, Mrčajevci, Zablaće…), sa potrebnim parking prostorom i uređenim pijačnim tezgama i mokrim čvorom, što bi takođe funkcionisalo kroz sistem novog PIK-a Čačak. Da bi ovaj projekat uspeo, od posebnog značaja bi bilo da državne i lokalne institucije, kao što su škole i narodna kuhinja, otkupljuju proizvode sa našeg lokalnog područja, kao i da se otvori veliki supermarket čačanskih brendova na autoputu.

Gradska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakPodstrek za otpočinjanje života na selu
Sledeći članakOlakšice za struju i gas: Najsiromašnijima najveće subvecije

11 KOMENTARA

 1. Boze koje budalastine predlazu ove Dveri. Ja sam radio od 1965 god u Vocar produkt, Hidroprodukt, I na kraju PIK. Sve funkionisalo do 2001 kad je otislo sve u pm. A sad ce neko nesto da vtati
  Ajte ne budalite I ne zamarajte.

 2. Narode , dvanaest godina Vučić pregovara sa Međunarodnom zajednicom. Mnogo toga je izgubio ali „ništa nije kriv“. Sada se pravda time da se borio. Borio se on da sačuva vlast i da se bogati. Ako ga narod ne kazni na izborima , nema šta Vučić neće prodati da bi ostao na vlasti i bogatiti se.

 3. Ovde samo dobije moza ovaj Simovic u svom selu, i mozda uzme i jos nekim selima malo glasova. Inace, ostali, nemate zajedno 300 glasova

  Ideje koje dajete ovih dana su ok, ali nisu izvodljive i realne. Hvatate narod na lepe price, sto znaci da ste od starta neiskreni

  Kakve opstine u okviru Cacka, kakve price. Nemojte se zamlacivati
  Ko to da finansira, dodatni aparat i administraciju, neomjte biti smesni

  • Čoveče okreni se malo ovima što vladaju 12 godina, ne bi li skapirao koliko jedno pricaju, a drugo rade, koliko lažu, koliko izdadoše zemlju, koliko zadužiše ne samo unuke nego silne buduće generacije, koliko jadan narod bedno živi i krpi kraj sa krajem, i da ti dalje ne pričam. Zato je promena i smenjivost vlasti neophodna.

   • Promena u smisli Vucic i to ne, ali promena ljudi koji su oko Vucica to da.
    Tako i Milun treba da dovede nove ljude, jer Milun da se ne lazemo, sjajno radi svoj posao

    Pogledajte samo sta se vidi golim okom, da o drugim stvarima i ne pricamo.
    To Bosko ili bilo ko drugi, ne bi mogao da uradi, a da vi „njegovi clanovi“ budete zadovoljni, Jer da to uradi, morao bi da bude dobar sa najvisim vlasnima u Beogradu

    Zbog toga br. 1 i Milun Todorovic, ako bude uspeo sa nekom novom ekipom, mladih ljudi, skolovanih i dobrih.

     • Po tvom mišljenju bi gradonačelnik trebalo da se svađa sa državom da bismo onda mogli da pričamo kako smo opozicionari, a onda bismo dobili od države 0 projekata. Bravo, kako si samo pametan. Nekim ljudima bolje da zabrane komentare, jer su stvarno nebulozni do zla Boga.

     • @Idiotes Sada si potpuno ogolio svoju sektu. Sam kažeš da je ovo nedemokratska zemlja, gde vlada diktatura i građani nisu slobodni. Inače, ne treba niko da se svađa nego samo da radi svoj posao i ne gleda kako će što više da uzme para iz budžeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here