Olakšice za struju i gas: Najsiromašnijima najveće subvecije

4
244

Olakšice za plaćanje struje u grejnoj sezoni koristilo je oko 170.000 najugroženijih građana, dva i po puta više nego ranije. Od oktobra do marta i penzionerima sa minimalnim penzijama umanjivani su računi za 1.000 dinara. Ove godine za mere energetske efikasnosti, najsiromašniji će imati najveće subvencije. Iako je stanje poboljšano i dalje ima građana koji se žale da teško dolaze do energetskih povlastica.

Za besplatnih 120 do 250 kilovat sati struje mesečno najsiromašniji građani zahtev obnavljaju svake godine. Od prošle godine te povlastice se mogu dobiti i za grejanje iz toplana, a u grejnoj sezoni i za gas.

  • Mnogo je više korisnika koji ostvaruju pavo na popust za električnu energiju od korisnika koji koriste pravo za toplotnu energiju. Čak je razlika ogromna. Ako za prvih šest meseci imamo podnetih novih 600 zahteva za električnu energiju oko tridesetka je za toplotnu – kaže Nadica Šalinger, šefica Odseka za brigu o deci, boračku i invalidsku zaštitu u Leskovcu.

Pravo na energetske olakšice imaju primaoci socijalne pomoći, dečijeg dodatka, tuđe nege i pomoći, najsiromašnija seoska domaćinstva i druge porodice sa malim prihodima. Na energetsku zaštitu mogu računati i domaćinstva koja imaju teške bolesnike.

  • Ako koriste inhalatore, ili pacijenti koji su na dijalizi i djaliziraju se u kućnim uslovima imaju mogućnost da budu zaštićeni od isključenja struje. U ova dva meseca imali smo i takve zahteve i doneto je rešenje za 12 lica, ali je bitno da imaju i predlog lekara koji će da potvrdi to zdravstveno stanje i da je električna energija neophodna za njihovo normalno funkcionisanje – kaže Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.

Popusti znače jer većini prepolove račune za struju i grejanje. Nadležni tvrde da je procedura pojednostavljena.

  • Status se stiče jednim papirom, to moram da naglasim. Znači trudili smo da dokumentacija ne bude preobimna. Ove godine smo stvorili mogućnost enertski ugroženim kupcima da se jave na poziv lokalnih samouprva da saniraju svoje domove da zamene stolariju, kotlove, krovove, fasade. I oni imaju mogućnost dobijnja subvencije od čak 90 odsto – kaže Dubravka Đedović Handanović, ministrka rudarstva i energetike.

Zadatak lokalnih samouprava je da informišu građane o energetskim olakšicama. Svaki odbijeni zahtev mora biti valjano obrazložen, a nepravilnosti građani mogu prijaviti resornom ministarstvu.

Izvor: RTS

Prethodni članakDveri Čačak: Obnoviti PIK Čačak na moderan način
Sledeći članakSRS Čačak: Istorijski trenutak, prvi put na lokalne izbore izlazimo u koaliciji

4 KOMENTARA

  1. Svako može da vidi ako ukuca KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVO da i kada ne potroši ni jedan kwh plaća kod jednotarifnog i dvotarifnog brijila sa odobrenom snagom 6,90 kw, trofazni priključak , iznos kojim se ne zakonito zaddužuje je 989,22 din. To plaćaju svi korisnici i koji troše struju. Jasno je da EPS tako ostvaruje nezakonitu dobit od oko 3.700.000 korisnika od oko 3.660.114.000 din mes a godišnje oko 43.921.368.000 din.To je i razlog da se povećao broj korisnika koji ne mogu da plate ovaj namet i zato ima toliki broj energetski ugroženih korisnika koji se oslobađaju dela nameta i to je nazvano olakšicama.

  2. Za godinu dana poskupela struja 4 puta i bagra se sad setila pred izbore da daje toboze neke subvencije. Probudimo se Cacani da oteramo ove pljackase !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here