Dveri Čačak: Talas poskupljenja ugrožava prosečnu porodicu u Čačku

3
271

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri oglasila se saopštenjem za javnost povodom aktuelne ekonomske situacije u državi i gradu Čačku.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U našem gradu Čačku kao i u čitavoj Srbiji u poslednjih godinu dana sve je drastično poskupelo, a najviše osnovne životne namirnice. Više nema socijalne stabilnosti. Prosečna čačanska porodica ne može da izdrži istovremeni rast cena hleba, mleka, mesa, voća, povrća, ogreva, zdravstvenih pregleda i lekova, komunalija, kreditnih rata, zakupnina stanova, bebi opreme, higijene, građevinskog materijala, goriva, užine za đake….

Danas možete da kupite znatno manje u prodavnici ili na pumpi nego što ste za iste pare mogli prošle godine, a da ne govorimo o skoku cena kvadrata stanova u izgradnji. U jednom trenutku smo imali i nestašicu domaćeg mleka i uvoz mleka iz inostranstva, što je za Srbiju kao poljoprivrednu zemlju nedopustivo, jer pogađa majke sa malom decom.

Ako samo uporedimo cene u poslednje dve godine dolazimo do saznanja da je litar ulja 2020. godine koštao 140, a danas je 216 dinara (uvećanje od 54%), kilogram šećera je tada iznosio 63 dinara, a danas je 115 dinara (uvećanje od 82.55%), litar mleka je koštao 90 dinara, a danas staje 155 dinara (uvećanje od 58%), dok se kilogram svinjskog buta 2020. godine kupovao za 460 dinara, a danas je njegova cena 750 dinara (uvećanje za 63%). Ovi artikli su samo primeri koliko je sve poskupelo u poslednje dve godine i pokazuju koliko je pala kupovna moć građana i porodični životni standard.

Ovolika poskupljenja su zaista ogromna za Srbiju koja spada u red najsiromašnijih država Evrope. Ona su se mogla sprečiti upravo drugačijom ekonomskom politikom, odnosno ulaganjem u domaću poljoprivredu i domaće proizvodne kapacitete, umesto što se ulagalo u strane kompanije koje sav profit iznose iz Srbije. Srbija je sa svojom plodnom zemljom i čistom vodom pogodno tle za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, a ne za razvoj prljavih stranih tehnologija.

Zato nam je potrebna nova ekonomska politika, politika ulaganja u domaće proizvodne kapacitete kako bi se Srbija ekonomski i privredno oporavila i kako građani koji žive na jednoj od najplodnijih zemlji u Evropi ne bi plaćali prehrambene i druge proizvode po najskupljim cenama. Dveri Čačak se pridružuju novoj kampanji Srpskog pokreta Dveri pod nazivom “SIGURNOST ZA SVE“, u okviru koje ćemo se baviti najvažnijim socijalno-ekonomskim temama kako nijedan naš sugrađanin niti porodica u Čačku u toku predstojeće zime ne bi ostao bez hrane, struje i grejanja.

Gradska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakMađarski animirani film “Večera“ pobednik “Animanime 2022“, dodeljene i ostale nagrade
Sledeći članakPoznato kada će mladima biti uplaćeno 5.000 dinara

3 KOMENTARA

  1. Izdržaćemo mi i ovo kad smo izdržali 90-te. U Ivanjici žičani most oblepljen upozorenjima da se ne treba naslanjati na ogradu i da ne sme više od 10 ljudi biti na mostu i ne više od 5 u grupi. Da li su obezbeđena sredstva za rekonstrukciju i kad treba da se radi? Može li neki portal ili TV stanica iz Čačka da ispita ovo?

  2. A vi biste lošu ekonomsku situacije hteli da popravite stupanjem u savez sa Rusijom čiji građani žive u još većoj bedi nego građani Srbije. Bravo, bravo. Sjajna politika.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here