Mađarski animirani film “Večera“ pobednik “Animanime 2022“, dodeljene i ostale nagrade

0
131

ČAČAK – Posle četiri dana uzbudljivog festivalskog progama, 16. izdanje međunarodnog festivala animacije “Animanima 2022“ u Čačku okončano je dodelom nagrada i priznanja.

Žiri festivala koga su činili animatori i edukatori Velislava Gospodinova (Bugarska), Kolja Saksida (Slovenija) i Magda Guidi (Italija), doneo je sledeće odluke: ANIMANIMA Grand Prix – Velika nagrada za najboji film festivala (uz novčanu nagradu u iznosu od 800 evra) pripala je autoru iz Mađarske Danijelu Baraniju za film “Večera“. U obrazloženju žirija se kaže da ih je ovaj film “oduševio jedinstvenim, inovativnim i grotesknim vizuelnim dizajnom, besprekornom dinamičnom animacijom i neodoljivom i prodornom muzičkom partiturom. Progresivno rastući ritam i intenzitet dramaturgije otkriva dubinu mnoštva potisnutih emocija u disfunkcionalnoj porodici. Jer to je nadrealistički, ironičan, uznemirujući i zajedljiv pristup ovoj ličnoj i istovremeno univerzalnoj temi“.

Specijalnu Nagradu žirija (uz novčanu nagradu u iznosu od 500 evra) dobio je reditelj iz Portugalije Žoao Gonzales za svoj film “Prodavci leda“. Pored superiornih tehničkih aspekata ovog filma žiri je istakao i njegovu “sposobnost da dotakne naša srca na duboko emotivan način, otkrivajući večnu ljubavnu vezu između oca, majke i deteta“.

Svaki član žirija ponaosob dodelio je i Specijalno priznanje jednom filmu. Velislava Gospodinova je izdvojila film “Senine suze“, sjajnu animiranu dokudramu, diplomski film grupe autora iz Francuske, Kolja Saksida se odlučio za bizarnu dramu o baletanu na prinudnom radu “Pas – stan“, estonskog autora Prita Tendera, a Magdu Guidi je privukla intimna ispovest junakinje filma “Devojka u vodi“, autorke iz Tajvana Ši-Rou Huang.

Većinom glasova posetilaca festivalskih projekcija, nagrada publike pripala je filmu “Pas – stan“, Prita Tendera iz Estonije.

Poslednji dan festivala obeležile su i sjajne radionice, a najpre radionica sinhronizacija glasa u animiranom filmu pod vođstvom glumca Marka Markovića. Ako ovom dodamo i program O!PLA, najboljih poljskih filmova u ovoj sezoni i premijernu selekciju filmova južnokorejskih animatora u programu “Nezavisni korejski film“, poslednji dan na Animanimi je bio kakav se poželeti može.

Festival je održan tradicionalno pod pokroviteljstvom Grada Čačaka i Minstarstva kulture.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPoraz Čačka 94 od Vojvodine, presudili mu Beslać i bivši igrač Borca
Sledeći članakDveri Čačak: Talas poskupljenja ugrožava prosečnu porodicu u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here