Dveri: Imamo program za obnovu i razvoj čačanskih sela

7
886

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri u saopštenju za javnost predstavila je progam za obnovu i razvoj čačanskih sela.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U svom predizbornom programu ZA NOVI ČAČAK 2024-2028. Dveri se zalažu za obnovu i razvoj čačanskog sela i čačanske poljoprivrede, jedne od privrednih delatnosti koja je nekada bila motor privrednog razvoja čitavog grada. Dosta je bilo zanemarivanja i zapuštanja naših sela. Dolaskom na vlast želimo da u centar ekonomske politike vratimo čačanskog seljaka i čačansku poljoprivredu.

Poražavajuća činjenica je da je grad Čačak pod vlašću Srpske napredne stranke za deset godina, između dva popisa stanovništva – 2011. i 2022. godine, izgubio 9.725 stanovnika i to 3.733 na gradskom i 5.992 stanovnika na seoskom području. Poređenja radi tokom ratnih stradanja u Drugom svetskom ratu Čačak i Gornji Milanovac su zajedno izgubili 7.500 stanovnika, dakle mnogo manje nego u mirnodopskim uslovima i ,,zlatnom dobu” pod naprednjačkom vlašću. Znači, sve vreme pod aktuelnom vlašću imamo negativan prirodni priraštaj (više stanovnika umre nego što se rodi) i značajan odliv mladih ljudi iz našeg grada u Beograd ili inostranstvo, jer u svome gradu ne vide perspektivu za dalje usavršavanje, zapošljavanje i formiranje porodica. Po anketama, preko 80% čačanskih đaka bi posle srednje škole napustilo grad.

Demografski podaci, takođe, pokazuju da u 86% sela opada broj stanovnika, a raste prosečna starost stanovništva na seoskom području. To je direktna posledica depopulacione politike SNS, potpune devastacije srpskog sela i zanemarivanja srpskog seljaka. Tako je prosečna starost stanovništva na teritoriji grada Čačka 44,45 godina, a na seoskom području 46,42 godine. Međutim, u mnogim selima čačanskog kraja prosečna starost stanovništva prelazi 50 godina. Tako je, na primer, ona u Brezovicama 56,01 godina, u Ovčar Banji 54,40, u Rošcima 54,37, u Riđagama 53,53, u Vrnčanima 54,25, u Vidovi 53,28, u Jezdini 50,87, u Banjici 50,20 godina…

Verovatno se neka od ovih sela već nalaze na spisku od 3.000 sela na teritoriji Srbije koja će nestati u naredne dve decenije. Zamislimo se na trenutak čije selo iz našeg kraja ili čiji zavičaj će uskoro nestati? Da li je seoska kuća nekoga od nas već prazna i na popisu je među 200.000 drugih praznih kuća u našoj Srbiji?

Dveri se zalažu za obnovu čačanskih sela i da se konačno u centar ekonomske politike vrati selo i poljoprivreda. Želimo da u selima stvorimo dobre uslove za život i rad i povratak na selo čitavih porodica. Zato će se, ulaskom u vlast, Dveri zalagati da se sva sela iz naše okoline najpre dobrim putevima povežu sa gradom, da se svako selo dobro infrastrukturno uredi čime bi bila rešena osnovna životna pitanja zdrave pijaće vode, komunalnog otpada, uređenja javnih površina, interneta, da svako selo ima dobre kulturne, prosvetne, sportske i zabavne sadržaje, nove škole, vrtiće, ambulante, pošte i banke, da se formiraju zadruge i mali prerađivački kapaciteti u kojima bi se lokalno stanovništvo zapošljavalo. Omogućili bismo program otkupa poljoprivrednih proizvoda preko novog PIK-a Čačak. Posebno ćemo se zalagati za podsticaje kako za porodična seoska gazdinstva tako i za zadrugarstvo, kao i za rešavanje pitanja zadružne svojine na korist učesnika u zadrugarstvu.

Da bi zaustavili propast sela i da bi unapredili život u njemu potrebno je da se svi zajedno izborimo za tu mogućnost. Zato Vas pozivamo da na predstojećim lokalnim izborima 2. juna glasate za izbornu listu pod rednim brojem 3: PRIMARIJUS DR MILAN ROGANOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – „BOŠKO OBRADOVIĆ – Radmila Živković – Dragan Ćendić – Biljana Rubaković”.

Izvor: Gradska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakMoguća blokada naplatnih stanica i štrajk: Radnici “Puteva Srbije“ nezadovoljni uslovima rada
Sledeći članakProdužen rok za prijavu za Radničke sportske igre

7 KOMENTARA

 1. Oni koji gledaju samo televizije sa nacionalnom frekvencijom , misle da na izbore izlazi samo Vučić podržan sa prodanim dušama. Svoje nacionalne i lokalne televizije i tabloide Vučić , narode, plaća tvojim parama i parama od korupcije. Ne bi Vučić bio ovakav, da mu narod to ne omogućava.

 2. Vučića podržava 25 posto od ukupnog broja birača. To mu ne daje za pravo da Srbiju koristi kao svoje preduzeće. Zato svi koji ne glasaju Vučića , na izbore 2.juna i glas najpouzdanijoj opizicionoj listi. Ne očekujte da Zapad otera Vučića , jer on njima služi.

  • ok, donesite zakon da mora svako da glasa inace placa u budzet 1000e ako ne glasa.
   I tako cemo videti gde ko stoji.

   Ako cemo tom logikom, onda opozicija hoce da vlada sa 5%. I ko onda treba da vlada drzavom, ko ima 5 ili 25 %?

   Ljudi, svasta se pise i svasta ovde svako moze da napsie. Treba biti rekalan
   Od kada je tu, radi se i gradi, i ima pomaka. Pre toga nista nije bilo da se ne lazemo

   • VV ti ne shvataš koliko je 12 godina i šta sve treba u tom periodu uraditi. Vučić uzima mnogo od naroda, a zadužio je državu dqa nekoliko generacija ne može vratiti dug. Pogledaj Čačak. Samo kinđure , a jedan jedini ozbiljan objekat nisu napravili zadnjih 8 godina. Zabluda je da Vučić nešto ozbiljno pravi. Sve ozbiljno u Srbiji izgradili su Kinezi i Rusi.

    • Znas li ti koliko je 50 god? Ako znas ne lupaj. U Cacku je za 12 god uradjeno vise nego za zadnjih 25 god. A nesto i za 50 godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here