Moguća blokada naplatnih stanica i štrajk: Radnici “Puteva Srbije“ nezadovoljni uslovima rada

12
1258

Sindikati Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ najavili su mogući štrajk ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Štrajk bi podrazumevao i blokadu pojedinih naplatnih stanica na auto-putevima u Srbiji.

Pre štrajka, Sindikat „Nezavisnost“ u petak, 24. maja, organizuje protest sa jednočasovnom blokadom Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu, ispred upravne zgrade „Puteva“ Srbije, navode iz ovog sindikata za 021.rs.

Povod za protest i štrajk je, kako kažu sindikalci, odbijanje predstavnika Vlade Republike Srbije da potpišu novi kolektivni ugovor.

  • Svi sindikati u JP ‘Putevi Srbije’ su složni u jednom – da su životi i egzistencija radnika nepotpisivanjem novog kolektivnog ugovora ugroženi. Svi sindikati će uzeti učešće u borbi za socijalna prava radnika – navode u Sindikatu „Nezavisnost“ za 021.rs.

Iz „Nezavisnosti“ tvrde da su se obratili i Ministarstvu finansija sa zahtevom za prijem, kao i da im je rečeno da resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture kao i Ministarstvo rada bili saglasni sa povećanjem plate za inkasante u „Putevima Srbije“, ali da ih je Ministarstvo finansija odbilo.

U dopisu poslatom Ministarstvu, a u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da Sindikat traži uvećanje koeficijenta inkasantima i proporcionalno svim pratećim službama.

Zahtevaju i uvećanje ličnog dohotka po osnovu smenskog rada na 26 odsto, a po osnovu prekovremenog rada na 24 odsto.

Sindikat traži i isplatu jedne prosečne plate u javnom preduzeću za rođenje deteta, kao i da se roditelji vode kao uži članovi porodice prilikm dodele solidarne pomoći u slučaju smrti.

Među zahtevima je i plaćanje jedne veštačke oplodnje za radnike koji na taj način pokušavaju da postanu roditelji, ali i uvećanje iznosa toplog obroka po radnom danu na 850 dinara.

Sindikat traži i uvećanje regresa za 50 odsto, kao i isplatu 13. plate.

Izvor: 021.rs

Prethodni članakPlanska isključenja struje za utorak, 21. maj
Sledeći članakDveri: Imamo program za obnovu i razvoj čačanskih sela

12 KOMENTARA

  1. Sindikati,zasto zamajavate radnoke ? Ponasate se KAO da zivimo I socijalizmu.Trazili Ste, lupali I lonce ,serpe Sada gledajte.Kapitalizam je stigao .Ko hoce ,kome treba radice ,to zakeranje ,trinaesta plata,regresi ,oplodnje….SRBIJO, MORAS SE PRILAGODITI.

  2. Trazim regres duplo veci, topli obrok od 850 dinara, 13 platu, placenu vestacku oplodnju a drzava placa maltene koliko god zelis pokusaja,… Hocu i ja na naplatnu rampu. Sad sam resio da skolujem decu za putare majke mi.

  3. U svemu tom, u haosu SINDIKAT NEZAVISNOST će kao i uvek najviše da profitira Ako ovo SINDIKAT organizuje i BLOKIRA NAPLATNE RAMPE TREBA GA ISTOG MOMENTA UGASITI KAO NEZAVISNI SINDIKAT SRBIJE – Neka organizuju i odu pa nek BLOKIRAJU PASULJANSKE LIVADE A NE DA PRED SEZONU PRETE BLOKADOM NA PLATNIH RAMPI I AUTO PUTEVA GDE SE ONE NALAZE….

    • Ajde ne mlati viṣ̌e, ljudi štrajkuju za egsistenciju ti bulazniṣ̌ kao i uvek o nebitnim stvarima za temu…čudi me da nisi napisao Milune imaš li obraza. Trebalo da se spakuješ u onaj tvoj čuveni sanduk i ds štrajkuješ ispred opštine, bilo bi zanimljivo videti dal bi ti neko izašao u susret…

      • Aha botovi sta je panika…oni ce prvi glasati za miluna i sns na izborima ne sto zele nego sto su naterani ! Cacani probudite se da oteramo lopove !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here