Dveri: Sramno ponašanje policije prilikom protesta čačanskih srednjoškolaca

11
723

ČAČAK – Čačanska organizacija Dveri oglasila se saopštenjem povodom uloge policije prilikom mirnog protesta čačanskih srednjoškolaca protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Čačanski srednjoškolci su izrazili svoj protest na gradskom trgu u Čačku protiv po zlu poznate kompanije Rio Tinto, svesni da je prisustvo te kompanije i otvaranje rudnika širom Srbije za eksploataciju rude jadarit, iz koje se dobija litijum, siguran i smrtonosan hitac u njihovu budućnost. Tim činom su pokazali da naša omladina iako posle višedecenijskog istrajavanja da im se oduzme pravo na kritičnost i angažman koji nije u saglasju sa modernim trendovima da je samo individualizam poželjan, a briga o opštem dobru relikt prošlosti, je ostala dosledna tradicionalnim vrednostima srpskog društva. GrO Spskog pokreta Dveri im odaje prizananje na tome i jedno veliko hvala. Ta manifestacija slobodarskog duha čačanske omladine i želje da se sačuva priroda i odbrani pravo na zdravu životnu sredinu je jedan od najpozitivnijih primera u našoj društvenoj svakodnevnici u protekloj deceniji.

Gotovo sa nevericom smo ispratili fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama na kojima je dokumentovano legitimisanje, praćenje i snimanje maloletnih lica od strane pripadnika čačanske PU u civilu. Insistiramo da dobijemo odgovor po čijem nalogu je ova akcija sprovedena i pre svega sa kojim ciljem? Da li se sa ovim činom naša deca proglašavaju antidržavnim elementima? Prvi čovek PU u Čačku Draško Darijević će na ovo pitanje morati da odgovori. Koliko juče u Lučanima, na lokalnim izborima, naređenja je dobijao od Dijane Hrkalović, koja je sada pod opužbama za više teških krivičnih dela, i sprovodio hapšenja pripadnika Dveri i ostalih opozicionih aktivista. Od koga je sada dobio naređenje da sprovede ovu akciju zastrašivanja čačanskih srednjoškolaca?

Da li je naredba stigla od resornog ministra Vulina, osobe koja ne može da dokaže validnost svog fakultetskog obrazovanja, osobe koja nije poreskoj policiji objasnila odakle joj novac za kupovinu stana vredosti 250.000 evra, osobe koja je bila u bliskim odnosima sa vlasnikom najveće plantaže marihuane u Evropi?

Pripadnici policije u civilu su se, po rečima svedoka, krajnje neprofesionalno ponašali u svojim aktivnostima. Bez prethodnog predstavljanja sa stajlingom koji više podseća na pripadnike Belivukovog klana nego na obrazac kako treba da izgleda i kako treba da se ophodi srpski policajac napisali su sramnu stranicu PU Čačak. Podsećanja radi, poslednji put prema čačanskoj omladini koja je ispoljila rodoljubiva osećanja na taj način su se ophodili predstavnici Gestapoa u okupiraoj Srbiji. Naša odgovornost leži u tome da zaštitimo našu omladinu od ovakvog vida pritiska i zastrašivanja. Odgovore na sva naša pitanja moraćete nam dati. Vi ste u službi zaštite sigurnosti i bezbednosti nas građana, i nemate pravo da služite bilo kom drugom ineteresu. Nadamo se da ćete uputiti javno izvinjenje čačanskoj omladini i nastaviti da časno obavljate posao za koji Vas plaćaju roditelji dece koje ste snimali, pratili i legitimisali.

Srpski pokret Dveri će uvek biti na strani mladosti i njihove budućnosti. Pozivamo i sve ostale političke organizacije, udruženja građana, aktiviste i pojedince od ugleda u Čačku da najoštrije osude jučerašnje postupanje pojedinih pripadnika PU Čačak i nalogodavaca po čijem su naređenju postupili.

GrO Dveri Čačak

Prethodni članakFilmovi sa ovogodišnje “Interakcije“ večeras u Domu kulture
Sledeći članakNovinar Srđan Škoro najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije

11 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here