Ekolozi protiv gradnje vidikovca na Kablaru, struka kaže da će se graditi po uzoru na svetski poznate vidikovce

25
1488

ČAČAK – Pojedine ekološke organizacije i stručna udruženja usprotivili su se izgrdanji vidikovca i kafića na vrhu Kablara, smatrajući da bi to negativno uticalo na prirodu i živi svet ove zaštićene zone nadomak Čačka. 

U međuvremenu, saopšteno je da kafića na toj lokaciji neće biti, ali da će moderniji vidikovac svakako zameniti ovaj koji se trenutno nalazi na liticama Kablara.

Međutim, ekolozi i zaljubljenici u prirodu ni tim rešenjem nisu zadovoljni.

Na Kablaru je naseljen jedini par sivog sokola u ovom delu Srbije, a staklo ptice ne participiraju. One staklo ne vide i često se dešava da udaraju u prozore, i verovatno bi došlo do gubitka tog para sivog sokola jer se kreću i do 300 metara u sekundi. Osim toga ovde se nalaze tri endemske vrste hajdučke trave koja raste samo ovde i moguće je da zbog tih građevinskih radova nestanu – navodi Miloš Kuvekalović iz udruženja “Odbranimo Kablar“.

Ornitolog Zoran Rajičić, iz čačanskog Društva “Sove na oprezu“ ne slaže se sa ovim stavom. Štaviše, on smatra da će izgradnja vidikovca zapravo doprineti popularizaciji ornitologije, ali i očuvanju kompletne flore i faune u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Rešenje koje mi je prezentovano ne može škoditi pticama više nego prozori, staklene fasade i slično. Takođe, svi znamo da se upravo zbog zaštite ptica, ali i prevencije štete na objektima odavno koristi takozvano “bird glass“, staklo koje je ptičjem oku vidljivo. Mi smo monitoringom utvrdili da na ovom području ima 187 vrsta ptica, mnoge od njih su strogo zaštićene. Veliki broj turista i ornitologa iz Evrope i sveta ovde upravo zbog ptica dolazi na ovo mesto – naglašava Rajičić.

Organizacija “Čuvari Kablara“ i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini pokrenuli su online peticiju “Sačuvajmo Kablar“, u kojoj se navodi da je “nedopustiva degradacija vrha Kablara izgradnjom planiranih objekata, kojim bi se doveo u pitanje status njegove zaštite“.

Zavod za zaštitu prirode je ponovo uradio procenu prepoznavanja vrednosti ovog kraja. Predložili su da se ovo područje proširi na dodatnih 2.500 hektara i da se uvedu novi režimi zaštite u granicama proširenog područja. Vlada Srbije je prošle godine i usvojila uredbu o zaštiti predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure – kaže Nataša Milivojević iz Koalicije organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine.

S druge strane, Gordana Čanković iz kompanije “Energoprojekt“, koja je dobila zadatak izrade projektne dokumentacije za vidikovac, napominje da će on biti izgrađen po uzoru na svetske turističke atrakcije.

U skladu sa planskim aktima, na ovom mestu, koje spada u drugi stepen zaštite prirode, dozvoljena je izgradnja vidikovca kao turističke. U toku je uređivanje idejnog rešenja, koje predviđa pešački most i nekoliko platformi sa info pultom, a sve ukupno će imati oko 425 kvadratnih metara. Taj objekat neće imati nikakav restoran, kafić ili slično, neće imati priključak na vodu ili kanalizaciju, neće biti kolskog pristupa, već samo pešačka staza. Ovaj vidikovac će biti urađen po ugledu na brojne vidikovce širom sveta, poput onog u Velikom kanjonu u Koloradu ili onog u Biokovu u Hrvatskoj – objašnjava Čanković.

Direktorka Zavoda za zaštitu prirode Marina Šibalić ističe da je na mestu gde je planirana izgradnja vidikovca dozvoljena izgradnja, ali uz striktna ograničenja.

Naša ustanova će biti uključena u izradu svih projekata u Ovčar Banji, pa tako i u ovom. Ništa se neće raditi mimo Uredbe o zaštiti prirode, tako da ćemo mi uvek davati poslednju reč o bilo kakvom idejnom rešenju, koji će morati da se koriguje, ako to bude bilo potrebno, sa uslovima Zavoda. Sve je još u vidu idejnog rešenja koji je podložan promenama, sve do konačnog rešenja – dodala je Šibalić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPrognoza vremena za narednih sedam dana: Ne odvajajte se od kišobrana
Sledeći članakOdgovor Jele Surudžić izvršitelju Injcu: Ćeraćemo se još!

25 KOMENTARA

 1. Au kako su u Cacku naprednjacki botovi postali aktivni. Sigurno naprednjacka vlast ima neki dobar dil u vezi sa tim vidikovcem cim su se obrusili na ove ekologe. Vidikovac moze biti uklopljen u prirodu i nenametljiv, a ne ovakva glupost od nekoliko stotina kvadrata sa staklom i metalom.

 2. O projektu su sa jedne strane govorili filmski producent i pravnica, a sa druge građevinski inženjer, arhitekta i čovek koji se ceo život bavi istraživanjem ptica. Pa vi vidite kome da verujete. Ja nemam dilemu.

 3. Za one koji neznaju struka su covek sa 6 razreda skole iz Kotraze rodom inace poznati Cacanski tajkun i ponavljac iz Gorevnice..

  • Producent koji se razume u ptice, sociološkinja koja se razume u gljive, masin bravar bez zuba koji se razume u sastav stene, diplomirao pravnik koji se razume u arhitekturi…. Stara boljka u Srbiji, svi se razumeju u sve, a niko nista ne zna!

 4. Čitam komentar Kuvekalovića koji reče da se javljaju botovi sa instrukcijama. Ja ga sada pitam čiji je on bot i po čijim instrukcijama i sa čijim patama radi. Da se ne lažemo Kuvekaloviću.

 5. U pravu ste Georgina. Saznanja vredan tekst. Lako se odlučiti, kad nešto znaš. Ovako smo samo slušali tzv ekologe a niko stručan nije se pojavio. Možda i jeste ali nismo upoznati.

 6. Opet nas Milun slagao. Rekao je da će biti jedinstven na svetu, kad ono, već takav ima u Hrvatskoj. A ovi što vole savremeno imaju trotoar, urađen od behatona, na pogrešnoj strani ulice, pa neka šetaju do jedinstvenog mesta na svetu. Imaju tu i zatvoren bazen.

 7. Kuvekalović stao imenom i prezimenom. Svako ko ne napiše ime i prezime a komentariše je najverovatnije bot koji radi po nečijim instrukcijama dok je sigurno kukavica sa interneta. I da, juče sam bio u selu.

 8. Kuvekalović da ide u svoje selo i sredi ga po svome da ne prodaje pamet pametnima. Ja verujem da će se preduzeti sve mere da se zažtite i životinje i biljke. Ima učenih ljudi za to. Ujedno ćemo imati lep objekkat za uživanje u gledanju lepota Kablara.

   • Ti u svom selu sedi u svojoj avliji ako želiš. Klisura je zaštićena zona ali i javno dobro. Svuda u svetu na sličnim mestima postavljaju se vidikovci. Niko nema tapiju na nešto što je javno dobro. Pogotovo što ima turistički i komercijalni potencijal. Samo budala bi se toga odrekla. Manite se više demagogije.

 9. Ne vredi zatucanom pričati o nauci i napretku. A ovi vajni ekolozi treba da se vrate u svoja sela, i onako je sve zaparloženo pa neka brste po svojim avlijama. Dosta više laprdanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here