Epidemiolog Tošić: Sve zdravstvene službe u Čačku spremne u slučaju koronavirusa

2
458
Aksentije Tošić; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Sve nadležne službe preduzele su sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje virusa COVID-19, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić, dodajući da će ta ustanova tokom marta vršiti kontrolu putnika na aerodromu “Morava”.

Tošić je na konferenciji za medije rekao da su sve zdravstvene ustanove na području Moravičkog okruga – dve bolnice i četiri Doma zdravlja, dobili jasna uputstva kako da reaguju u slučaju pojave koronavirusa.

Tošić je objasnio da ukoliko neko, ko je boravio u mestima gde je zabležen koronavirus, dođe sa simpromima poviše temperature, malaksalosti i slično, neophodno je da se javi epidemiloškoj službi ili izabranom lekaru.

Kaže da je najbolje javiti se putem telefona ili sa zaštitnom maskom doći u zdravstvenu ustanovu.

Ukoliko se javi izabranom lekaru, ta osoba će u roku od minut biti prevezena u izolacionu sobu. U toj sobi se radi pregled od 20-tak minuta u prisustvu epidemiologa, a spremna je i Hitna pomoć potom pacijenta prevozi na infektivno odeljenje Opšte bolnice Čačak. Tu infektolog procenjuje situaciju, da li će lečenje biti nastavljeno tu ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi – naveo je Tošić.

Član Gradskog veća resorno zadužena za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu dr Slavica Dragutinovi, izjavila je da se pre šest dana, tokom njegog dežurstva u čačanskoj Bolnici, javila devojka koja je prethodno boravila u Kini.

Bila je bez simptoma i pitala sam je kakva je bila procedura tokom dolaska, jer je boravila u područje gde je koronavirus bio registrovan. Rekla je da je na svakom aerodromu bila kontrola, a kada su prešli našu kontrolu, otišla je u zdravstvenu ustanovu u Beogradu gde je urađeno sve prema proceduri – rekla je Dragutinović.

Ona je podsetila da je poslednjih meseci povećan broj osoba koje su obolele od gripa, dodajući da posebno treba da budu obazrive osobe koje se vraćaju iz mesta gde je već registrovan virus COVID-19.

Virusi gripa su identični kako kod koronavirusa, a to su visoka temperatura koja ide i do 40 stepeni, groznica, glavobolja, gubitak apetita i bol u mišićima i zglobovima. Ali, da bi neko oboleo od koronavirusa od mora biti u kontaktu sa osobama koje su već zaražene – naglasila je Dragutinović.

Nadležni su poručili da su svi kineski radnici, koji se nalaze na gradilištima na području Čačka bili pod nadzorom i da do sada nije bilo problema.

Tošić je istakao da je nabavljena neophodna zaštitna oprema u slučaju pojave virusa.

Obezbedili smo opremu u vidu jednokratnih maski i odela, skafandere, sve što je neophodno kako bi osoblje bilo izolovano od potencijalno zaraženog pacijenta. Ta količina opreme je veća nego kad smo je imali u vreme epidemija H1N1, Mersi i Sars – zaključio je Tošić.

Izvor: MNA

Prethodni članakKompanija “Lidl“ donirala medicinsku opremu Opštoj bolnici u Čačku
Sledeći članakNova Srbija obeležila stranačku slavu Sveti Simeon Mirotočivi (FOTO)

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here