Femme fatale: Mit o fatalnoj ženi

0
285

ČAČAK – U sredu 27. jula od 18 časova, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ upriličiće u okviru izložbe “Mladi ’22“ predavanje pod nazivom “Femme fatale: mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog XIX veka i njegovi preobražaji“, autorke Isidore Savić.

Autorka je istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja grada Beograda.

Fatalna žena je jedan od centralnih motiva evropske kulture simbolizma. Kao oličenje zavodljive, ali po muškarca opasne žene, femme fatale je prožela maštu brojnih književnih i likovnih stvaralaca krajem XIX i početkom XX veka. Posebno je bila zastupljena u slikarstvu simbolizma, naročito u delu znamenitih evropskih umetnika, poput Franca fon Štuka, Fernana Knofa, Gistava Moroa i drugih, koji su svoju vizuru žene oblikovali u skladu s vodećim socijalnim, kulturnim i rodnim okvirima epohe – navodi ona.

Na predavanju će biti reči o formiranju mita o femme fatale, s osvrtom na različite strategije likovne reprezentacije fatalne ženskosti, koje su se kretale od (re)interpretacija biblijskih i mitoloških narativa do samosvojnih kreacija umetnika od sredine XIX veka do današnjih dana.

Izvor: Morava info

Prethodni članak“Strane službe vrbuju ljude od integriteta, Vulin ne spada u tu kategoriju“
Sledeći članakNajviše neprijatnosti na velikom odmoru škole

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here