Formira se služba za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u slivu Zapadne Morave

0
327

ČAČAK, GORNJI MILANOVAC, LUČANI – Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu je prvo usvojilo Predlog sporazuma o osnivanju zajedničke službe za poslove u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i razvoja civilne zaštite na teritoriji 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, koju će svi finansirati proporcionalno broju stanovnika.

Foto: MNA

Pored gradova Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Užica i Čačka, tu su i opštine u Aleksandrovcu, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Kniću, Kosjeriću, Lučanima, Požegi, Raški, Trsteniku, Tutinu i Čajetini. Shodno Protokolu koji je potpisan pre tri godine, prioritet saradnje pomenutih lokalnih samouprava je priprema zajedničkih strateških dokumenata o upravljanju rizicima od stalnih pretnji, poput zemljotresa, poplava, klizišta, snežnih nanosa, grada, suše i šumskih požara. Pored izgradnje sistema rane najave, po načelu „izgraditi novo i bolje“, treba stvoriti i uslove za brz oporavak – objašnjava načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu Milorad Dimitrijević.

Sporazum o osnivanju zajedničke službe biće zaključen na neodređeno vreme, njeno sedište bi trebalo da bude u Kruševcu, a saradnja je zasnovana na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, kroz udruživanje finansijskih i kadrovskih mogućnosti.

Svaki potpisnik Sporazuma može tražiti istupanje iz njega, pisanim zahtevom ostalim akterima, najkasnije šest meseci pre dana kojim on za njega prestaje da važi. Eventualnim istupanjem jedne lokalne samouprave, sporazum prestaje da važi samo za nju, a za druge lokalne samouprave će važiti sve dok ih ima najmanje dve – precizirano je ovim aktom.

Direktora zajedničke službe i njegovog zamenika će, posle javnog konkursa, na predlog petočlane konkursne komisije u kojoj svi moraju biti visokoobrazovani, imenovati 18 lokalnih, gradskih ili opštinskih veća. Mandati će im trajati pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Ne radi se o prevelikom opterećenju lokalnih budžeta, a zajednička korist će biti velika – ističe predsednik Opštine Dejan Kovačević.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakAntimigrantska kampanja Dveri, praćena lažnim vestima, ne ide u prilog opoziciji
Sledeći članakIz Čačka se najviše izvoze limovi, alati i mašine, dominira uvoz automobila

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here