Forum stručnih srednjih škola: Najpopularnije medicinske škole – ti mladi će otići iz zemlje, gimnazije poluprazne

2
828
Foto: Pixabay

Forum srednjih stručnih škola saopštio je da se iz upisa u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. može zaključiti da je popularnost medicinskih škola i dalje najveća.

U nekim sredinama, kao što je slučaj u Novom Pazaru, za upis na smer medicinski tehničar bilo je potrebno minimum 91,6 poena, a za smer zubni tehničar 88,6 poena, dok je za smer farmaceutski tehničar bilo neophodno minimum 87,9 bodova.

U Vranju je za Medicinsku školu, smer medicinska sestra, bilo neophodno minimalno 91,66 bodova, a u Leskovcu 89,35.

  • Ovo nam pokazuje da su odlični đaci, čak i vukovci, upisivali medicinske škole. Ovi podaci nam takođe pokazuju da je trend da će većina posle završene srednje škole otići u inostranstvo, gde su primanja za ove profile značajno veća nego kod nas – istakao je Forum.

U saopštenju se poziva na povećanje plata zdravstvenim radnicima kako mladi ne bi otišli iz zemlje.

Dodaje se da su među popularnim srednjim stručnim školama i Vazduhoplovna akademija, gde se za jedno mesto prijavilo i po četiri učenika, a gde je minimalan broj bodova za upis na smer aviotehničar bio 89,26.

Ističe se da su popularni i ugostiteljstvo i turizam, a da je razlog dobra praktična nastava i da se može zaključiti da će razvojem turizma i hotelijerstva samo u Beogradu u bliskoj budućnosti biti potrebno više od 100.000 radnika tog profila.

Forum je dodao da su elektrotehničke škole, naročito IT smer, doživele pad kada je reč o minimalnom broju poena za upis.

Dodaje se da se gimnazije tradicionalno popunjavaju u velikim gradovima blizu univerziteta i visokih škola, ali da je zabrinjavajući podatak da su gimnazije u manjim sredinama poput Jagodine, Paraćina, Bora, Zaječara, Knjaževca, Velike Plane, Čačka i drugih mesta „ostale poluprazne ili je ostalo mesta koja mogu biti popunjena u drugim upisnim rokovima“.

Forum je dodao da Srbija oskudeva u dobrim majstorima, a pojedine srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta iako su u pitanju zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena.

  • Na primer, zavarivači mogu da imaju primanja kao radnici u IT sektoru, ali je interesovanje za ovaj profil i dalje jako malo – istakao je Forum.

Dodaje se da bi poljoprivredne škole trebalo da budu među najtraženijim u Srbiji.

  • Zato apelujemo na nadležne da urade sve što je u njihovoj moći kako bi ovi profili bili promovisani. Takođe, predlažemo da se uradi bela knjiga za poljoprivredne škole – naveo je Forum.

Izvor: FoNet

Prethodni članakBiciklista Borca na Olimpijskim igrama u Parizu: Ognjen Ilić naslednik Mića Brkovića
Sledeći članakMorava info na Arsenal festu, pogledajte galeriju fotografija (FOTO)

2 KOMENTARA

  1. Sta je sa deficitarnim zanimanjima? Zasto se ne napravi politika upisa da se oni popune.Zasto se skoluju kadrovi za popunu zavoda za zaposljavanje?

  2. Mladost je inače takva.. Svet je mali…. Čini im se! I treba da odu… Da vide koliko se i kako tamo radi ( ovo naše liči pre na obustavu rada, izvinjavam se izuzecima), da se malo opare, nauče na veći novac…da se užele nekih dobrih stvari ovdašnjih…… Šta država treba da radi? Da stvori primamljive uslove da se ti isti mladi VRATE sa tim radnim navikama i znanjem… a ne samo kao penzioneri nego kada treba decu da upišu u školu!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here