“Forverk“ proširuje tehnološki proces i podiže proizvodnju na viši nivo

9
688

ČAČAK – Nemačka kompanija “Forverk“, koja je pre tri godine kod Čačka otvorila fabriku za proizvodnju auto-delova, namerava da da proširi tehnološki proces i umesto dosadašnjeg sklapanja pređe na proizvodnju u svom kompleksu u Preljini u okviru kojeg posluju kompanije “Forverk Autotek Srbija“, “Forverk Drajvtek Srbija“ i “Eldizi Srbija“.

Ministarstvu zaštite životne sredine s tim u vezi je podnet zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i dopune tehnološkog procesa u fabričkom kompleksu.

Kako je navedeno u projektu koji su izradile firme “Bates i Green and naturale environment“, “Forverk“ i “Eldizi“, proizvođači zaptivki i delova za karoserije za automobile poznatih svetskih kompanija, trenutno u Preljini sklapaju pomenute delove od već gotovih i obrađenih komponenti.

S obzirom da investitor želida proširi tehnološki proces i pređe na proizvodnju delova koja podrazumeva i određene postupke obrade dostavljenih sirovina i poluproizvoda, potrebno je određenim delovima objekta odnosno prostorijama promeniti namenu uz eventualno vršenje intervencija i rekonstrukcijom unutrašnjih, mašinskih, elektroenergetskih i signalnih instalacija – navodi se u projektu, a prenosi portal eKapija.

Dodaje se da reč o transferu tehnologije u Srbiju i ističe da će se kapacitet proizvodnje povećavati fazno – u prvoj fazi planirana je nabavka osnovne opreme i proizvodnja relativno malog kapaciteta, koji bi se u narednim godinama povećavao do predviđenog maksimuma.

U planu je da “Forverk“ proizvodi 1,5 miliona komada nedeljno ležajeva od metala i gume, 10 miliona svih tipova sklopova godišnje i 1,2 miliona komada komponenti izgrađenih brizganjem plastike na mesečnom nivou.

Eldisy će pak proizvoditi 970.000 komponenti za odvod vode godišnje i 5,9 miliona komada zaptivnih sistema za prozore na godišnjem nivou.

Izvor: eKapija

Prethodni članakRezultati i tabele nižih liga: Remi Slobode u derbiju kola, Omladinac na čelu tabele
Sledeći članakProšlog leta u Ulcinju letovalo 1.820 predškolaca i školaraca iz Čačka

9 KOMENTARA

 1. Izgleda smo mi stvarno ekonomski tigar! Sve inženjeri sa ogromnim iskustvom koji rade za par hiljada evra, ove poslove sa osnovnom školom za 500 evra niko neće, koliko vidim samo pljuju.

   • To što su dobili od grada vraćeno je za 6 meseci od poreza na plate. Ona ledina ionako ničemu nije služila. U toj fabrici radi 700 ljudi. Samo Sloboda u Čačku zapošljava više. A tehnološki je svemirska stanica za sve ostale firme u Čačku. Ne treba samo pljuvati. Ali takvi smo ljudi, ništa nam ne valja. Ovo je fenomenalna vest za čačak, ali džaba, ljudi to ne kapiraju.

    • Idi u proizvodni pogon i radi malo, pa ćeš se vratiti na ovaj portal i prokomentarisati da li je ovo sjajna vest za Čačane. Sloboda nudi daleko bolje uslove za rad (iako i tamo uslovi moraju biti mnogo bolji).

     • Da ,idite u pogon pa onda obidjite ostale cacanske fabrike bilo drzavne ili privatne pa ce vam biti jasno da je Forwerk tehnoloski daleko ispred svih…

     • Uslovi rada u forverku su izuzetni. Sigurno bolji nego u 95% firmi u Čačku. To vam iz ličnog iskustva kažem. Oni koji pričaju drugačije lažu

    • Kako su se vratile pare od subvencija ako su ti radnici radili već negde? I kakve subvencije vraćamo mi privatnici što plaćamo porez na plate. Inače, pola radnika je sa strane i porez ide u matične gradove.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here