FRA 19. put odbranjena od izvršitelja: Kupac pogona ne želi dogovor, traži deset puta više novca

1
390
Foto: Arhivski snimak

ČAČAK – Radnici Fabrike reznog alata (FRA) po 19. put nisu dozvolili sudskim izvršiteljima i policiji da preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić, izjavio je da se tokom leta razgovaralo o pronalaženju rešenja za nastalu situaciju, ali kako kaže do toga nije došlo pošto je kupac postavio visoke zahteve.

On je naveo da kupac dela objekta Mićo Kopitić zahteva da mu se u postupku poravnanja isplati vrednost po proceni Poreske uprave.

Prema našim informacijama, to bi bio iznos od oko 60 miliona dinara. Praktično, on želi da uzme deset puta više novca nego što mu e ponuđeno za obeštećenje, a radi se o iznosu od 5,6 miliona. Takav predlog je odbijen za postizanje sporazuma i dalje se nastavilo sa izvršenjem. Pitamo se dokle će ovo da traje – navodi Đelić.

Prema njegovim rečima, podneta je krivična prijava protiv sudije Dragice Urošević, ali tužilaštvo je odbacilo takvu prijavu.

Viši i osnovnu sud odbacuju predloge za sprovođenje izvršenja nad privrednim društom Fabrike reznog alata, uz obrazloženje da je FRA od značaja za bezbednost Srbije. Očekujemo da se tako ponaša i postupa Privredni sud u Čačku – naveo je Đelić.

Sudski izvršitelji pokušavaju da preuzimanjem pogona naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 miliona dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Rukovodsto FRA je kupcu objekta pre više meseci dostavilo ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Predstavnici sindikata FRA tvrde da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 30.000 evra.

U ovom pogonu FRA se proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

Radnici ističu da ovaj posao u Srbiji gotovo niko ne radi i da su isporučili vretena za pozicioniranje raketnog sistema “Morava“.

Rešenjem Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine FRA AD Čačak određeno je kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije. Takođe, rešenjem ministra odbrane od 29. novembra 2017. godine ovo preduzeće pribavilo je dozvolu za proizvodnju naoružanja i opreme.

Izvor: MNA, Morava info

Prethodni članakEvo ko će u četvrtak biti bez struje
Sledeći članakVladan Matijević otvorio Književnu koloniju “Sićevo 2019“, koja mu je dodelila nagradu “Ramonda serbika“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here