FTN u timu nagrađenog konzorcijuma Univerziteta u Kragujevcu za program Master 4.0

0
191

ČAČAK – U Vladi Republike Srbije predstavljena su četiri interdisciplinarna studijska programa pod jedinstvenim nazivom Master 4.0, nastala kroz blisku saradnju univerziteta i privrede, a u cilju povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Okupljeni u četiri konzorcijuma izabrana na javnom konkursu koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija“ realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Među nagrađenima je konzorcijum Univerziteta u Kragujevcu koji je oko jedinstvene ideje okupio četiri fakulteta: Fakultet tehničkih nauka u Čačku i kragujevačke fakultete: Fakultet inženjerskih nauka, Prirodno matematički i Ekonomski fakultet. Događaju je pored rektora prisustvovala dekan FTN prof. dr Danijela Milošević, zajedno sa kolegama dekanima fakulteta koji učestvuju u programu Master 4.0.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Master 4.0 je rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbeđivanju uslova za dalji rast IT sektora i dodala:

Po prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske već kao partnerske institucije, a veliki deo su eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih sa korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju – navela je ona.

Premijerka je istakla da od ovih programa očekuje da će obezbediti kvalitetan kadar koji će moći da stvori konkurentsku prednost IT kompanija koje posluju u Srbiji, čime će se obezbediti dalji rast IT industrije.

U okviru Konzorcijuma Univerziteta u Kragujevcu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku je među 13 državnih fakulteta koji su krenuli u proces akreditacije ovih programa, po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Fakulteti su i dalje jedine institucije koje mogu da pruže znanja na nivou koji je potreban privredi. Njihova suštinska prednost je ta što nude živog predavača koji je ekspert iz date oblasti i sa kojim student može da vodi dijalog. Pored redovnog susreta sa realnim poslovnim problemima na obaveznim praksama u kompanijama, direktni kontakt sa vrhunskim stručnjacima je nešto što neformalni internet kursevi sličnog sadržaja ne mogu da ponude – rekao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Jedan od zahteva javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Prema uslovima konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome su dobili sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSledećeg vikenda počinje “Kupusijada“, evo programa manifestacije
Sledeći članakIN MEMORIAM: Radoš Rođa Todorović, arhitekta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here