IN MEMORIAM: Radoš Rođa Todorović, arhitekta

0
655

ČAČAK – Arhitekta Radoš Rođa Todorović, dugogodišnji istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu, umro je u sredu u 96. godini života.

Todorović je rođen u Prijevoru kod Čačka 1924. godine. Voleo je svoj zavičaj i ponosio se njime, posebno Prijevorom i Ovčarsko-kablarskim krajem. Pisac je knjige „Sa Kablara i Ovčara“ koja se bavi baš tom tematikom. Delove njegove „Prijevorske hronike“ možete naći na sajtu Udruženja Čačana u Beogradu.

Rođa Todorović bio je diplomirani inženjer arhitekture. Veći deo radnog veka proveo je u firmi „Jugoprojekt“ iz Beograda, radeći na gradilištima Jugoslavije, Francuske, Alžira, Libije i drugih zemalja. Autor je značajnih arhitektonskih projekata u Srbiji. Najznačajniji su zgrada robne kuće na Dušanovcu, Hotel „Fontana“ u Vrnjačkoj Banji, poznati resoran „Kumbara“ ispod Avale, projektovan u srpskom nacionalnom stilu. Karijeru je završio kao direktor firme „Krivaja“ iz Zavidovića. Više od pola veka živeo je u skladnom braku sa Ljiljanom Todorović, magistrom farmacije. Iza njih ostaju sin Miloš, snaja Branka i unuk Mihailo.

Radoš Rođa Todorović u mladiosti se dosta bavio sportom. Kao atletičar bio je pobednik krosa održanog u Beogradu 1946. godine, a nagradu mu je lično uručio predsednik tada Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito. Pored atletike Rođa se bavio i veslanjem u veslačkom klubu Crvena Zvezda. Kao čovek koji je voleo izazove oprobao se i u konjičkom sportu, i to u preponskom jahanju.

Posle bogate sportske karijere na više polja Todorović je ostao u sportu kao sudija za disciplinu preponsko jahanje, a potom je bio predsednik Teniskog kluba Crvena Zveza, kao i predsednik Teniskog saveza Beograda.

Udruženje Čačana u Beogradu, u ime Uprave Udruženja i svih članova i poštovalaca života i dela gospodina Radoša Rođe Todorovića izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima našeg dragog zemljaka. Njegov životni put, energija, elan da radi, stvara, proba novo i otvara nove horizonte onda kada to nije izgledalo moguće i izvodljivo treba da služe za primer svima nama, a posebno generacijama naših mladih zemljaka koji tek krče svoj put kroz život.

Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakFTN u timu nagrađenog konzorcijuma Univerziteta u Kragujevcu za program Master 4.0
Sledeći članak“Parni valjak“ posle 36 godina ponovo u Čačku: Publiku očekuje sjajan provod

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here