Gajić: Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

4
216

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je pravno nemoguće odlaganje beogradskih izbora.

On je pozvao vlast da produži mandat lokalnim samoupravama širom Srbije kako bi izbori u 90 opština i gradova bili održani u septembru ili oktobru, jer je to pravno moguće.

  • Redovni lokalni izbori bi u mnogim opštinama i gradovima trebalo da budu održani u julu i to je svima nezgodno, pa bi njima bi mogao da se produži mandat, što je pravno moguće. Beogradski izbori, po Ustavu Srbije i Zakonu o lokalnim izborima, ne mogu bit održani posle 2. juna i tu nema nikakve dileme – rekao je Gajić televiziji K1.

Gajić je istakao da su pravno nemogući predlozi koalicije Srbije protiv nasilja, jer je Ustavom Srbije propisano da se za sprovođenje Ustava donosi Ustavni zakon, a sada nema promene Ustava.

  • Ustavni zakon je donet dva puta u novijoj istoriji, prvi put 2006. godine kada je donet novi Ustav, a drugi put 2021. godine kada je Ustav menjan povodom pravosudne reforme – podsetio je Gajić.

Gajić je rekao da “datum izbora nema veze sa izbornim uslovima, nego je datum politički zahtev“.

  • Zahtev za usvajanje leks specijalisa (posebnog zakona) znači da opozicija traži nešto protiv čega se godinama sama bori. Leks specijalis je način da se zaobiđe pravni poredak i opozicija se s pravom bunila kada su posebni zakoni usvajani u vezi sa Beogradom na vodi i izložbom EKSPO 2027, a sada opozicija traži leks specijalis da bi se promenili ustavni i zakonski rokovi za izbore – zaključio je Gajić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMilan St. Protić: Vučić je taj koji predstavlja Srbe kao genocidan narod
Sledeći članakSrbija protiv nasilja u petak saopštava da li bojkotuje beogradske izbore, oglasio se i Proglas

4 KOMENTARA

  1. Važno je da ti uvek imaš kritiku opozicije a sve pravno možeš uz vlast. Bolje priznaj šta si dogovarao sa novom napednjačkom podvalom Nestorovicem na jednom splavu u Bg pre nekoliko dana? Da li je Vucic smislio da je to jedini nacin da prezivi stranka?

    • Gajic 17.decembra na izborima dobio svega 0 9 % i on o nečemu priča. Išao pre dve godine sa Jeremicem u Predsedništvo Srbije, da se pesniči sa Vučicem, a sada je uz njega. On je novi Zavetnik

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here