Srbija protiv nasilja u petak saopštava da li bojkotuje beogradske izbore, oglasio se i Proglas

2
137
Foto: N1

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su posle današnjih razgovora o unapređenju izbornih uslova sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić da vlast ne pokazuje političku volju da prihvati njihove zahteve i najavili da će u petak saopštiti da li izlaze na beogradske izbore, raspisane za 2. jun.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je posle sastanka da su „svi ostali pri svojim stavovima“.

  • Mi smo juče ponudili rešenje u formi ustavnog zakona kojim se uspostavlja ustavno-pravni okvir da se svi lokalni i izbori u Beogradu odlože za jesen jer smo od početka insistirali na stavu ‘prvo uslovi pa onda izbori’. To u osnovi nije nov predlog već iznuđeno rešenje zbog svih prethodnih odbijanja Ane Brnabić da izađemo iz političke krize – rekla je Tepić novinarima posle sastanka u zgradi Narodne skupštine.

Ona je naglasila da će odluku o tome da li će izaći na beogradske izbore koalicija Srbija protiv nasilja saopštiti u petak.

  • Mi stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak. Odgovornost je na njihovoj strani – rekla je Tepić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle današnjeg razgovora sa opozicijom o izbornim uslovima, da nije postignut dogovor „jer se sve svelo na datum njihovog održavanja“.

Ona je naglasila da će beogradski izbori biti održani 2. juna, za kad su prvobitno i raspisani.

  • Izborne radnje za Beograd moraju da se završe, zbog građana i funkcionisanja Grada – rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, navodeći da je Srbija protiv nasilja postavila ulitimativno zahtev da se svi lokalni izbori održe zajedno sa beogradskim.

Vlast do sada nije ispunila nijedan od zahteva za obezbeđivanja demokratskih i fer izbora, tako da inicijativa Proglas u takvim izbornim uslovima nema moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da poziva građane da na takve izbore izađu, kazao je Dragan Bjelogrlić na konferenciji za medije Proglasa.

Bjelogrlić je precizirao da to nije poziv za bojkot, već poziv za borbu za izborne uslove upravo da do bojkota ne bi došlo.

  • Da li ima dovoljno vremena da se do 2. juna ispune izborni uslovi? Sumnjamo! Mislimo da je jesen mnogo realnija. Ali o tome će svakako odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građanima borimo za iborne uslove koji će obezbediti teren za fer izbornu utakmicu. Na takav teren ćemo istrčati svi i pozdraviti pobednika – rekao je Bjelogrlić.

On je najavio aktivnosti Poglasa, koje bi trebalo da obezbede osnov za “sveobuhvatnu borbu građana“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGajić: Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen
Sledeći članakNagla promena vremena utiče i na mlade: Na koje simptome treba obratiti pažnju

2 KOMENTARA

  1. Sa ovakvom opozicijom vlast se nece promeniti 100 godina. I to cela Srbija vidi, osim ovi o kojima je ovde rec…. maknite se vise I pustite neke nove I sposobne ljude da rade ono sto vi nikad niste znali.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here