Gimnazijalci preopterećeni, ponekad imaju i po 11 časova

0
528

ČAČAK – Nova reforma u školstvu samo je još jedan u nizu paradoksa kojim se do boljeg obrazovnog sistema teži dugotrajnom nastavom i dužim boravkom u školi, smatraju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem USPRS, Vesna Jerotijević, izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da je nastava nekad bila normirana u svim školama Srbije: đaci prvaci tri časa (jednom sedmično četiri), od drugog do četvrtog osnovne četiri časa (jednom sedmično pet), od petog do osmog pet časova i u srednjoj školi šest časova dnevno.

Sada, kaže ona, kada je Ministarstvo prosvete krenulo u reformu, dešava se da prvačići imaju i po pet časova sedmično, a srednjoškolci neki dan i po sedam časova.

Zato što je u prvom i drugom razredu gimnazija broj predmeta povećan sa 16 na 18, neki put se desi da učenici imaju u po 11 časova, sedam u jednoj, a četiri u drugoj smeni. Zbog svega ovoga, iz rasporeda otpadaju vaspitno važni časovi odeljenjskog starešine, dodatna i dopunska nastava, sekcije. Umesto rasterećenja, dobili smo nova opterećenja. Ponavljamo: mi, prosvetni radnici, za njih nismo krivi – iza svega stoji Ministarstvo prosvete – naglasila je Jerotijević.

Ona je rekla da prvaci gimnazija širom Srbije imaju 33 časa nedeljno i 18 predmeta koji ulaze u prosek.

Od školske 2018/2019. godine uvedena su dva nova predmeta koje učenik izabere. Umesto da je broj učenika u odeljenju, sasvim u skladu sa našim reformskim idejama i dobrom praksom u svetu, sveden na 24 učenika, što bi podiglo kvalitet nastave i dodatno individualizovalo pristup svakom đaku, ponuđeno je povećanje broja časova i dodatno opterećenje učenika – objasnila je Jerotijević.

S obzirom da ocenjivanje u okviru izbornih predmeta utiče na prosek ocena, Jerotijević kaže da profesori koji ih predaju primorani su da đake, izložene zahtevnoj projektnoj nastavi, ocenjuju što bolje, jer su i sami svesni suvišnosti novouvedenih predmeta i ne žele da oštete svoje učenike.

Ovo povećava prosečnu ocenu na kraju školske godine, što znači samo jedno – ocene će biti sve više, a znanja će biti sve manje, na šta se, kao na nerealno ocenjivanje, žalio i sam ministar, koji je ovu nakaznu reformu dopustio – rekla je ona.

U USPRS navode i da blizu 30.000 nastavnika i vaspitača u Srbiji radi na određeno vreme, bez garancije da će jednog dana biti primljeni u stalni radni odnos.

Ako vlasti već ne uzimaju u obzir ono što u vezi sa zapošljavanjem govori najbrojniji reprezentativni sindikat prosvete, zašto bar ne posluša stručnu javnost?Da li je potrebno da nam škole i predškolske ustanove napuste hiljade kvalifikovanih kadrova, kao što je slučaj u zdravstvu, pa da povedemo računa o školstvu? – pitaju iz USPRS.

Posedaćaju i da se USPRS zalaže se za uvođenje pravednih platnih razreda u ceo javni sektor, uključujući i vojsku, policiju, bezbedonosne službe, državne agencije…

Sektorska povećanja, o kojima smo saznali iz medija, nepovratno nas udaljavaju od toga da se uvede red u haotično isplaćivanje zarada onima koji rade za državu. Jedini poželjan odnos plata u prosveti 1:2:3 ostaje samo nedosanjani san – kažu u USPRS.

Izvor: MNA

Prethodni članakNa čačanskim ulicama i putevima četiri “crne tačke“, ovo su najkritičnije deonice
Sledeći članakOprostiće možda Đura, ali neće predsednik i premijerka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here