Glavinić: Usluge ličnog pratioca u Čačku koriste 52 deteta, potrebe su veće

0
441
Svetlana Glavinić; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Ivanjičko Društva za dečiju i cerebralnu paralizu i ove godine preko svoje Kancelarije u Čačku pruža uslugu lični pratilac deteta.

Predsednica Društva Svetlana Glavinić, u izjavi agenciji MNA kaže da u Čačku uslugu ličnog pratioca trenutno koriste 52 deteta, ali da su potrebe veće.

Već imamo listu čekanja i svakodnevne zahteve za pruženje usluga novim korisnicima, a to znači i dodatno obezbeđivanje novčanih sredstava iz gradskog budžeta. Nisam sigurna za koliko će korisnika moći da se sredstva obezbede, ali zasigurno postoji potreba za više od 60. To je nešto što je u ovom trenutku problem – rekla je Glavinić.

Prema njenim rečima, na terenu su angažovani stručni ljudi, lični pratioci koji su prošli obuku.

Tu je i stručna radnica, odnosno socijalna radnica za osnovne i stručne poslove koja pruža podršku i prati rad ličnih pratioca uz našu pomoć i podršku. Kancelarija za uslugu lični pratilac deteta nalazi se u školi ‘1. novembar’, tako da sve konsultacije roditelja mogu obaviti tu – istakla je Glavinić.

S obzirom da Čačak ne dobija namenske transfere, a toliko novca izdvaja za socijalne usluge, Glavinić kaže da je to jedan primer dobre prakse.

Odvojena su sredstva i to ne samo za uslugu lični pratilac deteta, ovde postoji više socijalnih usluga, između ostalih dnevni boravak, pomoć u kući, personalni asistenti, postoji dosta usluge koje je grad Čačak obezbedio sopstvenim sredstvima i to je za svaku pohvalu – navela je Glavinić.

Društva za dečiju i cerebralnu paralizu iz Ivanjice, trenutno pruža usluge u osam opština i dva grada.

Glavinić kaže da tu prestaju njihova dalja angažovanja, jer ne žele da izgube na kvalitetu pružanja usluga.

Izvor: MNA

Prethodni članakObjavljen poslednji konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj
Sledeći članakTrnavac: Dveri mnogo pominju gej paradu, pritajena želja ili sklonost?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here