Gornjem Milanovcu nagrada za reformu poreza na imovinu

1
246

GORNJI MILANOVAC – Gornji Milanovac se svrstao među pet najuspešnijih opština u Srbiji u projektu “Reforma poreza na imovinu“, osvojivši drugo mesto i nagradu od 300.000 franaka.

Foto: MNA

Ažuriranje baze podataka o nekretninama i uspešnost naplate poreza na imovinu u 44 opštine u Srbiji, osnovni su ciljevi ovog programa koji je podržala Vlada Švajcarske.

Projekat je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Dodela nagrada upriličena je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, a prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Ursula Lojbli šefica švajcarske Kancelarije za razvoj i saradnju SDC i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Nagradu je, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u ime opštine Gornji Milanovac preuzela zamenica predsednika Jadranka Dostanić.

Foto: MNA

Ona je istakla da je ove godine povećan prihod od naplate poreza za 20 odsto, kao i da je povećan broj nepokretnosti koje su oporezovane, a značajno je i veoma efikasno ažuriranje baze podataka o poreskim obveznicima, što je i doprinelo da se opština Gornji Milanovac nađe kao drugoplasirana u ovom projektu.

Pre dve godine smo imali oko 70 miliona prihoda od poreza na imovinu, ove godine imamo blizu 83 miliona dinara. To su značajno uvećana sredstva u smislu broja osiguranika i broja potpisanih nepokretnosti. Ovaj projekat je jako značajan, mimo toga što u budžetu opštine imamo priliv više od 20 odsto od naplate poreza na imovinu, građani počinju da razmišljaju na pravi način, svako mora da ima obavezu da plati porez, a taj porez se vraća građanima u vidu infrastrukturnih i drugih projekata – rekla je Dostanić.

Dostanić je dodala će dobijena sredstva biti iskorišćena za projekat razvojnog karaktera.

U donošenje odluke u koju je svrhu najbolje upotrebiti dodeljena sredstva biće uključeni i građani opštine Gornji Milanovac.

Ona je istakla da je veoma značajno što se sredstva mogu koristiti za projekte unapređenja života žena u ruralnom području, za unapređenje života invalidnih lica, lica sa posebnim potrebama i starih lica.

Kao prvoplasirana u projektu našla se opština Mali Zvornik, koja je dobila nagradu od 400.000 franaka.

Apatin je, zauzevši treće mesto, nagrađen sa 150.000 franaka, Ljubovija je dobila ček na 100.000, dok je sa 50.000 franaka nagrađena lokalna uprava Bora.

Izvor: MNA

Prethodni članakTenkovska stadionska groznica
Sledeći članakGrad nastavlja da subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima

1 KOMENTAR

  1. Kad bi neko proverio sigurno bi bili prvi i po najmladjem laznom invalidskom penzioneru ali covek sluzi svakom rezimu, tako da narode placaj porez treba i paraziti da zive.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here