Gornji Milanovac domaćin 47. Sabora narodnog stvaralaštva Srbije

0
189

GORNJI MILANOVAC – Gornji Milanovc će u nedelju biti prestonica narodne umetnosti, jer se održava 47. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, manifestacija duha, kulture i tradicije.

Gradu pod Rudnikom biće ovo treći put da je domaćin Sabora.

Ideja vodilja je prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije.

Po onome što čini i koliko uspeva da doprinese očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, stekao je pravo da se svrsta u sam vrh svetkovina ove vrste.

Gornji Milanovac i ove godine, biće domaćin republičkoj svetkovini narodne umetnosti i podsticaj kako bi se kulturna baština i nematerijalno kulturno nasleđe čuvalo i negovalo.

Sabor je najvažnija i najprestižnija manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture u Srbiji. To je nacionalna, sveobuhvatna i završna Smotra izvornog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i običaja, na kojoj se predstavljaju najbolji među najboljima, odabrani tokom godine, na regionalnim i pokrajinskim saborima narodnog stvaralaštva.

Na Saboru u Gornjem Milanovcu će biti predstavljeno ono najreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture većinskog naroda kao i nacionalnih manjina Srbije.

Direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, Dragan Arsić, rekao je da će nastupiti oko 500 učesnika, raspoređenih u 32 grupe – što kulturno umetničkih društava, što pevačkih grupa od severa do juga Srbije.

Savez amatera Srbije vršio je selekciju, tako da uigrana ekipa je radila na tome tokom cele godine. Očekujemo da će se na početku obratiti i predstavnici Ministarstva kulture i Saveta – rekao je Arsić.

Narodni sabori (ili zborovi) u našoj istoriji imaju mnogo potvrda da su bitni pokazatelji narodnog i državnog života.

Prvi Sabor narodnog stvaralaštva Srbije organizovao je Savez amatera Srbije u Leskovcu pre više od četiri i po decenije, zatim se održavao u Aleksandrovcu i Topoli.

Ovogodišnji 47. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije značajano doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne narodne duhovne kulture, a predhodili su mu afirmisani regionalni sabori.

Na Gradskom trgu u Gornjem Milanovcu, 15. septebra u 18:15 sati predstaviće se najbolji čuvari tradicije: igrači, pevači, vokalni i instrumentalni solisti i grupe narodnih svirača sa autentičnim vrednostima iz svojih sredina.

Tako će se bogata riznica narodne tradicije prikazivati i istovremeno čuvati od zaborava, prenoseći je na mlađe naraštaje.

Početak programa u Velikoj sali Kulturnog centra (Dom kulture) je u 19 sati.

Izvor: MNA

Prethodni članakUskoro počinje rekonstrukcija gradskog bedema, betonske ploče umesto asfalta
Sledeći članakOdlični rezultati čačanskih moto kros vozača na Otvorenom šampionatu Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here