Grade se tri nova saobraćajna i jedan pešački most na teritoriji Lučana

1
558
Foto: Ilustracija

LUČANI – Na sastanku rukovodstva opštine Lučani sa predstavnicima “Puteva Srbije“, projektanata “Filos inženjering“ i “Putinvest“ iz Beograda i kineskog izvođača radova, doneta je odluka da se grade novi saobraćajni mostovi u Dljinu, Krstacu i Tijanju, kao i pešački most u Đeraću.

Na sastanku je istaknuto da se pristupilo realizaciji izgradnje mostova u Dljinu i Krstacu jer su u izuzetno lošem stanju, kao i zbog stvaranja uslova za pristup saobraćaja autoputu koji prolazi kroz teritoriju opštine Lučani. Do sada je urađeno idejno rešenje, na šta su saglasnost dali JP “Vodoprivreda“ i ostala javna preduzeća, zatim izdati lokacijski uslovi od strane nadležnog ministarstva i u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.

Predsednik Privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović kaže da je sa pomoćnikom direktora JP “Putevi Srbije“ Miloradom Karićem precizirao da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima, s tim što će oba biti visinski odignuta za oko metar zbog boljeg protoka reke Bjelice.

Širina mostova će biti 7,2 metra i pešačkih staza po 1,4 metra sa jedne i druge strane. Sledi i uređenje rečnog korita u dužini od 100 metara iznad i ispod mosta. Očekivani početak izgradnje oba mosta je krajem ove godine, a dinamika izgradnje zavisiće od vremenskih uslova pogodnih za ovu vrstu radova. Sama izgradnja jednog mosta trajaće oko šest meseci – naveo je Dolović.

Dolović navodi da realizacija ovako značajnih kapitalnih investicija, poput navedenih mostova za opštinu Lučani, zahteva mesece planiranja. Kako je istakao, pre izgradnje novih, neophodno je srušiti postojeće mostove i preusmeriti saobraćaj na alternativni putni pravac: Lučani – Potajnik – Tijanje – Guča. To opet zahteva, izgradnju novog saobraćajnog mosta na Tijanskoj reci kao i davno obećanog pešačkog mosta u Đeraću, takozvane Platice, kako bi meštani i drugi pešaci mogli da pređu preko Bjelice u pravcu Lučana.

Tako će se u narednom periodu faktički uraditi četiri mosta, jedan pešački i tri saobraćajna. Sa izgradnjom deonice autoputa i pristupnih puteva kao i ovih mostova, kvalitativno će se unaprediti saobraćajna infrastuktura na teritoriji naše opštine, što će bitno pojačati frekvenciju i ljudi i roba. Verujem da će se značajno poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, posebno maline i kupine kao i ostalih plodova – navodi Milivoje Dolović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakČačanin i Čačanka izgubili borbu sa koronom
Sledeći članakManje zaraženih nego juče u Moravičkom okrugu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here