Građani mogu da izvrše uvid u birački spisak u Gradskoj upravi

1
261

ČAČAK – Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove izložila je na javni uvid deo jedinstvenog biračkog spiska za područje Čačka, za predstojeće izbore za narodne poslanike i odbornike.

Deo jedinstvenog biračkog spiska se izlaže na taj način što se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građanina omogućava provera da li je upisan u birački spisak i da li su upisani tačni podaci.

Od dana proglašenja izborne liste pravo na uvid u birački spisak po istom postupku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti.

Birački spisak je izložen u Upravi grada, kancelarija broj 213, drugi sprat.

Svaki građanin, a od dana proglašenja izborne liste i podnosilac izborne liste, može Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove do 10. aprila u ponoć, podneti zahtev za promenu u biračkom spisku, ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak ili je upisan, a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak.

Uz zahtev se prilažu zakonom propisani dokazi za vršenje promene, a ako zahtev ne podnosi podnosilac proglašene izborne liste prilaže se i dato punomoćje overeno u skladu sa zakonom.

Proveru ličnih podataka upisanih u birački spisak imaju i privremeno odseljena lica iz stalnog mesta boravka (raseljena lica) koja su u birački spisak upisana po mestu boravišta, kao i lica koja postaju punoletna i stiču biračko pravo najkasnije na dan izbora 26. aprila.

Građanin može najkasnije do 4. aprila u ponoć podneti opštinskoj/gradskoj upravi prema mestu boravišta zahtev za upis u birački spisak podatak o tome da će glasati prema mestu boravišta u zemlji (izabrano mesto glasanja), za izbore za narodne poslanike.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu obaveštavaju se da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije do 4. aprila u ponoć mogu opštinskoj/gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Nakon zaključenja biračkog spiska 10. aprila u ponoć, najkasnije do 22. aprila u ponoć, zahtev za promenu u biračkom spisku podnosi se Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove grada Čačka ili neposredno Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje odlučuje po zahtevu za građane sa prebivalištem, odnosno za interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Čačka.

Uvid u birački spisak i promene u biračkom spisku građani mogu vršiti svakog radnog dana Gradske uprave grada Čačka i subotom, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova, neposredno ili telefonom na broj 309-027.

Uvid u birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ili sajtu Republičke izborne komisije.

Izvor: MNA

Prethodni članakOtvorena izložba akvarela “Kule i gradine“ Duška Miloševića
Sledeći članakPrvi slučaj koronavirusa u Srbiji

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here