Građevinski inspektor osuđen na godinu i po dana zatvora zbog pada visećeg mosta u Ovčar Banji

6
3023

ČAČAK – Građevinski inpektor Gradske uprave za inspekcijski nadzor u Čačku Miloš B. osuđen je prvostepeno na godinu i po dana zatvora zbog pada visećeg mosta u Ovčar Banji. Sudsko veće Višeg suda u Čačku oglasilo je inspektora krivim za događaj koji se odigrao 13. oktobra 2022. godine, a u kojem su život izgubile Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72).

Podsećamo, toga dana u prepodnevnim satima grupa hodočasnika iz Zvornika u Republici Srpskoj je krenula u posetu manastirima u Srbiji, a u Ovčar Banju su svratili kako bi napravili pauzu i posetili manastire i u Ovčarsko kablarskoj klisuri. Dva autobusa, sa 115 putnika, su se zaustavila na proširenju uz magistralu, a putnici su se odmah potom uputili ka visećem mostu kako bi prešli Zapadnu Moravu i došli do manastira Nikolje, sa druge strane reke. Sa hodočasnicima je bilo i nekoliko sveštenika.

Prema otužnici Višeg javnog tužilaštva u Čačku okrivljenom se stavlja na teret teško delo protiv sigurnosti građana, odnosno da inspekcijski nadzor nije obavio u roku od 15 dana, kao i da na mostu nije istakao rešenje o zabrani upotrebe.

Odluku da inspektora osudi na kaznu ispod zakonskog minimuma, predsedavajući Većem sudija Saša Mitrović je obrazložio činjenicom da uvažćava najveći deo argumentacije odbrane te da je imao dilemu prilikom određivanja kazne, imajući u vidu tešku posledicu koja je nastala. Sudija smatra da je inspektor odgovoran, ali da nije najodgovorniji. Onima koji nisu optuženi, ne može da sudi, rekao je čitajući presudu. Na odluku čačanskog suda odbrana će Apelacionom sudu u Kragujevcu uložiti žalbu.

  • Ja se kao branilac ne slažem sa takvim stavom suda niti sa obrazloženjem koje je sud izričući presudu dao. Naravno da ćemo se žaliti sa svom argumentacijom koja je bila i pred sudom u Čačku na raspolaganju. Sama odluka o visini kazne, koja je ispod granica minimuma, dovoljno govori koliki kompromis je ovde učinjen – kazao je čačanski advokat Goran Stamenić, branilac okrivljenog.

Izvor: Kurir/D. Čeković

Prethodni članakNik Kejv tribjut bend “The Cave Dogs“ u subotu u “Velvetu“
Sledeći članakBorac i Loznica igrali bez golova, FAP prišao na minus tri

6 KOMENTARA

  1. Sramotno mala kazna za dva izgubljena života. A koliko je dobio Vojin, ili je njemu oprošteno zato što mu je žena poslanik?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here