Gradnja Moravskog koridora počinje u septembru, u Čačku logistički centar

0
1307
Foto: Morava info

ČAČAK – Gradnja na Moravskom koridoru, deonici dugoj 112 kilometara koja spaja Koridore 10 u 11, trebalo bi zvanično da počne u septembru.

Prema najavama nadležnog ministarstva, građani ovog dela Srbije bi pored puta trebalo da dobiju i nova industrijska postrojenja kao i 1.000 novih otvorenih radnih mesta, prenosi “Blic“.

Na Moravskom koridoru, auto-putu od Preljine do Pojata, treba da bude izgrađeno ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 petlji. Širina ovog puta biće oko 30 metara.

Moravski koridor će saobraćajem povezati područje na kome živi pola miliona građana: Čačak, Kraljevo, Vranjčaku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Čićevac. U njegovu izgradnju biće uloženo oko 800 miliona evra, a završetak radova se očekuje za dve i po godine.

Prema Nacrtu koji se nalazi na javnom uvidu, na području autoputa E-761 od Pojata do Prlejine planirane su industrijske zone kao i industrijski parkovi u Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Trsteniku, Varvarinu i Ćićevcu.

Osim toga, predviđeno je da se logistički centri formiraju u Čačku i Kraljevu (plansko) i Užicu (uže uticajno područje). Procenjeno je da ovi centri mogu da zaposle između 500 i 1.000 radnika.

Saobraćajnica auto-puta E-761 deonica Pojate – Preljina prolazi dolinom Zapadne Morave i povezuje sva veća naselja: Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Po svom položaju, od izuzetnog je značaja jer povezuje autoput E-75 Beograd – Niš (istočna Srbija) sa autoputem E-763 Beograd – Južni Jadran i Ibarsku magistralu (centralna Srbija), pri čemu preseca, odnosno povezuje, sledeće putne pravce: Gornji Milanovac – Čačak – Užice, Kragujevac – Kraljevo – Raška i Kruševac – Aleksandrovac.

Inače, Ministarstvo građevine je u oktobru 2018. godine potpisalo sa američko-turskim konzorcijumom „Behtel-Enka“ memorandum o razumevanju za izgradnju Moravskog koridora, a vrednost radova je procenjuje na oko 800 miliona evra.

Izvor: Blic

Prethodni članakSelaković: Roditelji i đaci zatečeni zbog izmeštanja nastave iz OŠ “Ratko Mitrović“
Sledeći članakThink tank

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here