Gradsko pozorište Čačak primljeno u Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije

0
269
Foto: Vojislav Galevski

ČAČAK – Gradsko pozorište Čačak jednoglasnom odlukom primljeno je u Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije. Odluku da se Gradsko pozorište Čačak primi u Zajednicu podržali su svi direktori i upravnici pozorišta, članovi Zajednice.

Šta pozorištu donosi prijem u Zajednicu pokazaće se tek vremenom. Ono što je za sada sigurno jeste da ovim prijemom Gradsko pozorište Čačak postaje legitiman član pozorišne zajednice, dobija isti status kao i ostala pozorišta u okruženju i drugim gradovima u Srbiji. Gradsko pozorište Čačak postaje jasno vidljiva institucija na pozorišnoj mapi, dobija mogućnost učestvovanja na svim profesionalnim pozorišnim festivalima, kao i mogućnosti ostvarivanja šire saradnje sa svim pozorištima u Srbiji.

Ono oko čega su se jednoglasno složili ljudi koji su već godinama na čelu pozorišnih institucija i imaju dugogodišnja iskustva u svom radu, jeste da pozorište ne može da poraste preko noći, da je potrebno vreme, ogroman rad, ulaganje i energija da se jedna kompleksna institucija kao što je pozorište izgradi.
Prepoznavši to kao izuzetno važno upravnici i direktori pozorišta dali su Gradskom pozorištu Čačak punu podršku, legitimitet i podsticaj da istraje u svojim naporima, da danas kao pozorište sa samo jednim zaposlenim u budućnosti preraste u pozorište koje će imati kompletnu stručnu ekipu koja će ga voditi.

U prethodna tri meseca bavili smo se velikim birokratskim poslom oko usvajanja odluke o osnivanju pozorišta, pisanju Statuta, otvaranju računa i registrovanju same institucije. Pored toga potrebno je baviti se i pozorišnom produkcijom, obavljati selekciju, pripremati predstave, igrati ih i gostovati u brojnim gradovina i na festivalima. Predstave neće biti monodrame, u njima će učestvovati profesionalci i stručni ljudi, kao što je to bilo i u prvoj predstavi “Triptih o radnicima“, koja je od pozorišnih kritičara svrstana na listu pet najboljih predstava urađenih u Srbiji prethodne godine.

Uskoro ćemo organizovati konferenciju za medije i obavestiti javnost o daljim planovima. Radimo strpljivo, planski, stručno i maksimalno posvećno i odgovorno, a rezultati svega će vremenom biti jasno vidljivi.

Gradsko pozorište Čačak

Prethodni članakKrivične prijave protiv javnih preduzeća čija su vozila učestvovala u izbornoj kampanji u Lučanima
Sledeći članakNepoznati muškarac tražio od čačanske novinarke da mu pokaže fotografije sa protesta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here