Grujičić: Moramo da razmislimo za koju platu bi mladi lekari otišli da rade u malim mestima

11
1139

Najveći problem zdravstvenog sistema u Srbiji je organizacija i time se niko nije bavio od kada je napravljen sistem državnog zdravstva, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je u gostovanju na Euronews Srbija navela da se još uvek ne zna koliko će biti povećanje plata u zdravstvu i poručila da je prioritet jačanje primarne zdravstvene zaštite.

Poručila je da je primarna zdravstvena zaštita nešto na čemu mora da počiva dobar zdravstveni sistem.

Istakla je da lekar opšte prakse preventivom može da spasi više života nego hirurg u operacionoj sali. Kaže da su zbog toga važne zdravstvene stanice u ruralnim sredinama i da Srbija nije jedina zemlja koja ima slabo naseljene delove.

Konferencije Svetske zdravstvene organizacije se bave dostupnošću zdravstvene zaštite u ruralnim sredinama. Napravili smo neki plan, čekamo preliminarne rezultate popisa – rekla je ministarka i dodala da je bitno znati koliko zaista ljudi živi na nekom području da bi se napravila racionalna mreža u kojoj će zdravstvo svima biti dostupno.

Ponovila je svoje ranije izjave da mladi nezaposleni lekari ne žele da idu u unutrašnjost.

Evo neće ni u Beli potok da odu, u Ripanj. Juče sam obilazila ambulante DZ Voždovac. Budu dve, tri nedelje i daju otkaz. Moramo da razmislimo za koju bi platu oni tamo radili – rekla je ministarka.

Dodala je da lekari u Danskoj kada završe medicinu i steknu licencu, izvlače gde će da idu da rade i da se neko posle vrati u velike centre, a neko i ostane jer mu se dopada gde je otišao. Navela je takođe da primarna zdravstvena zaštita nije svugde opremljena svime što je neophodno da bi lekar, koji pregleda pacijenta bio siguran da li treba da ga šalje dalje.

Kako je rekla, mora da se obezbedi da u malim sredinama može da se obavi orijentacioni pregled i da se urade odmah laboratorijske analize.

Apsolutno jačanje primarne zdravstvene zaštite – poručila je ministarka i navela da je takođe zadatak Ministarstva zdravlja da pronađe način da u malim sredinama smesti i medicinske sestre, jer bez njih „nema medicine“.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakCelodnevni pesnički spektakl u Čačku: Poetski maraton na pet lokacija u gradu
Sledeći članakObjavljene cene goriva za narednih sedam dana: Evo koliko će koštati dizel i benzin

11 KOMENTARA

 1. Zašto pi nekog ko je rođen u opštini koja je nerazvijenim platili više od bilo kog drugog kolege. Pa onda će svi koji su recimo iz Bojnika da se prijave u Niš i kao „odlaze“ da rade u Bojnik. Ovde nije problem gospodo da nema ko da radi, već nemogućnosti da se neko zaposli od političara koji kontrolišu taj prijem!!! Plata svima mora biti ista za isti posao i isti stepen stručne spreme, kao što je i svačiji život isto vredan!!!

 2. dzabe vam sve to. decentralizacija je resenje. radio sam.u nemackoj, kada je pacijentu iz Berlina vsmmsvejedno da li ce se popodne kada se vrati sa sluzbenof pita pregledati u Berlinu ili u manjem mestu gde sam.ja radio e onda shvatite da je sistem svugde isti. a vis te godinama favorizovali BG e sad niko nece van toga jer tamo je cata ima samk hemijsku olovku. vi lekaru u manjem mestu morate dati olatu duplo vecu nego onom u klinickom centru jer nema logike. onaj u KC uzima od farmaceutslih kica od projekata od pacijenata, on ne zivi od plate e plata mora biti veca duplo u manjem meatu a u selu tri puta veca i eto resenja. ja idoh na selo. volim kajmak, paprilku, suvo meso i tri pua veca plata i zavole me za evropu politiku trovanje zivotinka, nasilje u porodicu, informer, pink, vanredna obracana

 3. Lekar koji je sam patio svoju specijalizaciju ili koji godinma ne može da dobije posao (ni u Ripnju)-ne duguje državi ništa. Šta da vrati kad ništa nije ni mogao da zaradi volontirajući?

 4. Nije problem u tome da li će plata lekara u Ripnju biti 200 000 ili 300 000 dinara. Problem je da li će imati čime da pomogne pacijentu. Nisu dovoljne samo slušalice i aoarat za merenje krvnog pritiska. Neophodan je savremen EKG (ne onaj koji se stalno kvari), neophodna je laboratorija bez koje se mnoge dijagnoze ne mogu postaviti, neophodan je ultrazvuk (naravno platiti lekaru obuku iz istog). Evo ja kao subspecijalista mogu da odem u Ripanj i Beli Potok i šta?. Da pomoću „štapa i kanapa“ pregledam i babe i bebe i da većunu njjih uputim dalje jer nemam opremu da postavim dijagnozu.
  Oprema, oprema, oprema, obuka, obuka, obuka.

 5. Lako je suditi lekarima kada niste u njihovoj kozi…
  Verujte da lekarima ne smeta sto nemaju novca, vec sto ono zbog cega su postali lekari ne mogu da ispune… ne mogu da pomognu pacijentima jer nemaju uslove, a kada na to dodate da vozac gsp-a zaradjuje vise od njih dobijate frustraciju i nezadovoljstvo i jos vece napore koje svaki lekar ili med. sestra mora da ulozi da bi uradili ono najvaznije, a to je pomogli pacijentu. Moja supruga i nasa cerkica od 5 god. vec 3 godine se osim vikendom druze samo preko kamere, da bi zavrsila svoju specijalizqciju koju je veci deo godina sama placala, a tek ucenje za istu u 34 godina i stres polaganja ispita i kolokvijuma… i na kraju za sta … da radi u sistemu sa vezanim rukama gde je ona jastuk za gnev svih pacijenata… ima svuda svega, ali promasili ste poentu… pomozite nama da budemo bolji zbog vas… a svako ko ode vrati novac to ne brinite, jedino sto su se zbog zabrane skoro svi poslednje decenije skolovali o svom trosku, bez plata, radili za dzabe ucili i plus placali za to… odvojeni od svojih porodica i tako… treba to da znate…

 6. Ti mladi lekari koji neće da rade u unutrašnjosti lepo nek okače papir sa zakletvom mačku o rep,a možete i slobodno da je prepraviti.Tekst je za dobar deo lekara samo mrtvo slovo na papiru.

 7. Za pocetak drzava da prestane da skoluje kadrove koji odlaze u inostranstvo, bez da su odradili odredjeni broj godina u Srbiji, u zavisnosti od procene. Ko hoce moze naravno i odmah da ide, ali da plati obestecenje za sve troskove.

  • Tacno. A najbolje da mladi lekari plate svoje skolovanje, pa neka rade gde hoce. A onda bi i gradjani manje placali drzsvi, pa bi imali vise novca, pa mi mogli da se lece gde hoce. Ili da kvalitetnije provode svoj zivot i budu zdraviji, pa da im mladi lekari i tebaju.

  • Da li bi to važilo za sve profesije?I za bravare,keramičare,pravnike,ekonomiste,kuvare,konobare,farmaceute…Zašto samo za lekare?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here