Grujičić: U domove zdravlja vratiti specijalističke službe

0
759
Foto: Medija centar

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić poručila je građanima da redovno idu na preventivne preglede, jer je 90 odsto bolesti izlečivo kada se otkriju na vreme.

Najavila je u Dnevniku RTS da će se softver koji se koristi za zakazivanje magnetne rezonance koristiti i za zakazivanje specijalističkih pregleda u nekoliko oblasti, kako bi se smanjile liste čekanja.

Napominje i da u domovima zdravlja ponovo treba da rade specijalističke službe. Grujičićeva smatra da treba proveriti liste čekanja za ortopediju jer „ne može da veruje da svim pacijentima treba veštačko koleno ili kuk“.

Ministarka zdravlja je po stupanju na funkciju najavila da se pregledi neće više zakazivati od prvog do petog u mesecu, već svakodnevno. Međutim, za neke specijalističke preglede teško je dobiti termin.

  • Posebno za oblasti kao što je endokrinologija, kao što je oftalmologija. Tako da to zahteva jednu dublju analizu i mi ćemo najverovatnije već odmah iza nove godine softver koji smo iskoristili za zakazivanje za magnetnu rezonancu koristiti kao jednu vrstu kontrole zakazivanja pregleda za oftalmologiju, endokrinologiju i one oblasti koje su najzahtevnije – rekla je ministarka.

Ističe da je problem nastao kada je ukinuta čitava specijalistička služba u mnogim domovima zdravlja. Negde su lokalne samouprave na sebe preuzele finansiranje tih specijalističkih službi, ali mnogi domovi zdravlja su ostali i bez oftalmologije, bez oralnog hirurga, bez interniste, bez dermatologa.

  • Prvi korak koji treba da napravimo je da se promeni pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti i naravno Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji će omogućiti spuštanje svih onih specijalnosti na nivo doma zdravlja – rekla je Grujičićeva.

Na pitanje kako da do termina u domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima dolazimo brže i lakše, ministarka odgovara – dobrom kontrolom i dobrom analizom.

  • Mi smo, recimo, sada kad smo napravili ovaj softver za magnetnu rezonancu, konstatovali da je bilo na toj listi oko 7.000 ljudi, a kad smo izanalizirali, sve je to trebalo okrenuti i telefonom, pola njih je bilo zapravo upisano na dva mesta. Zato što se ljudi plaše, ako se aparat pokvari, bolje da zakažu i na drugom mestu. Nema potrebe to da rade, sada svaka bolnica ima skener – objašnjava Grujičićeva.

Ukazuje da treba da se uradi šestomesečno proveravanje liste čekanja za ortopediju.

  • Zaista ne mogu da verujem da nikako na drugi način ne može da se pomogne pacijentima, nego samo ugradnjom ili veštačkog kuka ili veštačkog kolena. Ja bih pre išla na to da se odobri fondu da jednostavno plaća rehabilitacione centre, ne onda posle operacije, posle operacije njemu najmanje treba, nego da se izbegne operacija – rekla je ministarka.

Ističe da januar donosi novo povećanje plata u zdravstvu, sa kojim će plate lekara i specijalista biti 1.259 evra.

  • Što se tiče plata – niko nije zadovoljan, ali je činjenica da su daleko veće plate nego što su bile i treba da budu još veće. Ono na čemu sada radimo sa sindikatima, to su novi koeficijenti gde će morati pre svega školska sprema da se plati, a sa druge strane mora se plati i rad. Znači, izrada normativa, to je nešto što mora se završi u ovoj godini da bi onda zaista napravili razliku između onih koji nose posao i onih koji pridržavaju posao – ukazala je ministarka Grujičić.

Kada je reč o zabrani pušenja na javnim mestima, ministarka je rekla da je novi zakon praktično gotov, da treba da ide na javnu raspravu, kada za to dobije dozvolu vlade i nakon toga ide u skupštinu.

Izvor: RTS

Prethodni članakRast cena stanjio novčanike građana: Šta će biti sa cenama u 2024. godini?
Sledeći članakMalo ko bi postupio kao hrabra Čačanka Tatjana: Preuzela brigu o “devojčici leptiru“ Nađi i za nju se bori svakim atomom snage

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here