I dalje teško do termina kod specijaliste; Đerlek: Ne može situacija da se promeni preko noći

3
369

Pacijenti u Srbiji i dalje teško dolaze do slobodnih termina kod lekara specijalista.

Do termina je teško doći uprkos tome što je Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine donelo odluku da se zakazivanje pregleda vrši svakog dana u mesecu, umesto u prvih pet dana kako je do nedavno bilo moguće.

Zbog toga mnogi moraju da se leče privatno, a državni sekretar Mirsad Đerlek poručuje za Euronews Srbija da nije bilo očekivano da se situacija promeni preko noći i da bi tokom ovog mececa (marta) trebalo da se sistem stabilizuje.

Pregled kod lekara specijaliste u državnoj klinici može da zakaže svako, ali je pitanje da li ćete na red doći za 15 dana ili za nekoliko meseci. Mnogi zbog zdravstvenog stanja nemaju vremena da čekaju, pa su primorani da se leče privatno.

Postoje, međutim, i drugačiji primeri. Još jedna anketirana sagovornica rekla je da je uspela da zakaže pregled kod specijaliste u državnoj službi i to u roku od 15 dana.

Do kojih specijalista je najteže doći i da li pacijenti sada lakše zakazuju preglede, iz Ministarstva zdravlja nisu dali odgovor za Euronews Srbija. Državni sekretar Mirsad Đerlek za „Politiku“ je procenio da je u poslednja dva meseca zakazivanje pregleda poboljšano za 20 odsto.

Slušamo pritužbe pacijenata da ne mogu da zakažu pregled, ali nismo ni očekivali da će situacija moći preko noći da se promeni. Očekivali smo da će prilagođavanje tom novom sistemu rada trajati tri meseca i da će naše kontrole i kritike uticati na to da se situacija promeni. U martu bi trebalo da se sve stabilizuje jer je bitno da pacijenti budu zadovoljni – kaže Đerlek.

U sindikatu zdravstva i socijalne zaštite objašnjavaju da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, sada stigla na naplatu, i da je posledica toga nedovoljan broj specijalista. Dodaju da zbog više faktora pacijenti ne uspevaju da zakažu preglede.

Prvi bi bio veliki broj zahteva pacijenata koji su sada pohrlili da se što pre pregledaju. Faktor koji bi u nekom budućem vremenu mogao da bude, pa i sada, je nedovoljan broj izvršilaca to jest specijalista koji bi mogli da pokriju sve te preglede. Takođe, jedan od faktora koji može biti je nedostatak aparata koji može sve te preglede da isprati uz adekvatne specijaliste – kaže Zoran Ilić, presednik Granskog sindikata „Nezavisnost“.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakPanker sa violinom treći put pred Čačanima: U julu veliki koncert Nemanje Radulovića
Sledeći članakRoganović: Ne plašimo se pretnji i ucena režima

3 KOMENTARA

  1. Mislim da termini za pregled i kod izabranog lekara i kod potrebnih specijalista treba da se izbace svakog petka za narednu sedmicu, a ne svakodnevno. I zdravstvenih radnici su ljudi sa iznenadnim porodičnim i drugim obavezama, bosestima…, a onda i mi možemo lakše da se snađemo. Hvala svima koji rade u zdravstvu, šta bi mi bez njih u ovako propaloj državi. Oni se još i drže.

  2. Evo ja znam. U Hipokrat i druge privatne ambulante, G. Milanovavc, Kragujevac, Požega i naravno Beograd. Ako dobiješ uput ili debelo platiš. Tako nam je.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here