Idoli mladih u Srbiji: Od cara Lazara, preko Baka Praseta do Đokovića i Tesle

0
215

Nikola Tesla i Baka Prase, car Dušan i Arijana Grande, te car Lazar i Novak Đoković, neki su od idola mladih u Srbiji.

To je pokazalo istraživanje o „lajk generaciji“, mladim ljudima koji su rođeni između 2000. i 2013. godine, koje su zajedno sproveli Direct Media i Ipsos Strategic Marketing.

Istraživanje među 1.200 mladih je pokazalo da čak 48 odsto pripadnika „lajk generacije“, odnosno generacije Z, kako se još nazivaju, idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, a zatim u svom nesporednom okruženju. Svaki treći ne navodi nijednu jedinu osobu kao svog idola ili uzor.

Od istorijskih ličnosti najviše njih navodi Nikolu Teslu, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Prase, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović Cecu i Arianu Grande.

Iako spajanje ovih ličnosti deluje nelogično, ovakva razuđenost u interesovanjima mladih, ukazuje na njihovu široku infomisanost, što i je ste odlika generacije.

Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke, veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo – izjavio je Dejan Radosavljević, direktor istraživanja u IPSOS Strategic Marketing.

Prošle godine objavljeni su i rezultati ankete u kojoj je učestvovalo gotovo 2.000 novosadskih srednjoškolaca, koje je pokazalo da mladi uzore uglavnom pronalaze među roditeljima, glumcima, muzičarima i sportistima.

Kako je pokazala anketa, 60 odsto mladih ima uzore u ponašanju, a trećini su to roditelji, nakon čega dolaze profesionalno uspešni ljudi i sportisti.

Ovo je jako bitan podatak i često se zanemaruje činjenica da, kako mladi tako i deca, kao svoje uzore uzimaju nekoga iz porodice, gde se osećaju najsigurnije, a često stvari koje ‘ponesu’ iz kuće ne tumače, nego prihvataju takve kakve jesu – navodi se u istraživanju koje je radila Omladina Jazasa u 12 novosadskih srednjih škola.

Ubedljivo najpopularnija poznata ličnost koja predstavlja uzor mladima je i dalje Novak Đoković. Kada je reč o poznatim osobama koje su uzor novosadskoj omladini, na prvom mestu su glumci, potom muzičari i sportisti. Najpopularniji glumac je Andrija Milošević, a posle njega dolaze Nikola Kojo i Sergej Trifunović.

Tri muzička uzora su turbo-folkeri. Na prvom mestu se nalazi Jelena Karleuša, na drugom pevač koji je popularnost stekao na talasu devedesetih i ratno-huškačkim pesmama Baja Mali Knindža, a nakon njega dolazi Svetlana Ceca Ražnatović.

Izvor: Blic, 021

Prethodni članakU Domu kulture dve večeri posvećene velikom srpskom glumcu
Sledeći članakZahvaljujući zip lajnu i Hadži-Prodanovoj pećini Ivanjica obara rekord po broju turista

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here