IN MEMORIAM: Milica Mima Dmitrović, književnica iz Čačka

0
1143

ČAČAK – Posle duge i teške bolesti u Čačku je u 71. godini života preminula književnica iz Čačka Milica Mima Dmitrović.

U traganju za orfejskim samoostvarenjem, brišući granicu između života i literature – postojanja i postanja, Mima Dmitrović, objavljuje pesničke zbirke Želja, kiše i klackalice (1968), Na stranputici duše (1981), Mima III (1990), Bih li to snena (1993), Nova ćutanja (1994), Čulo ljubavi (1996), knjigu pripovedaka Amajlija (1997), roman Teo (2000) i putopisnu prozu Mer: impresije sa puta po Egiptu (2003).

Pored Čačka i ostalih varoši u Zapadnom Pomoravlju, Milica Dmitrović je zapažena na pesničkim smotrama i u Kosovskoj Mitrovici, Paliću, Nišu, Prizrenu, Podgorici, Mostaru, Nevesenju, Aleksandrovcu, Kruševcu, Trsteniku, Beogradu, Ovčar Banji…

Zastupljena je u antologiji čačanskog pesništva „Čari zavičaja“ i brojnim pesničkim zbornicima.

Uz brojna priznanja za stvaralaštvo dugo pola veka, prošle godine od Udruženja književnika Srbije dobila je povelju zahvalnosti za zasluge i doprinos kulturi Moravičkog okruga.

Komemorativni skup u maloj sali čačanskog Doma kulture je u ponedeljak u 11 časova, a sahrana istog dana na čačanskom groblu u 13.

Izvor: MNA

Prethodni članakNajveće povećanje plata u novembru za medicinske sestre, evo kolike će zarade imati nastavnici, policajci, vojnici…
Sledeći članakSindikat “Sloga“ zahteva hitnu smenu direktora i kompletne uprave vojne fabrike u Lučanima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here